Susan B. Anthony Kimdir? Efsanevi Kadın Hakları Aktivistinin Hayatı

0
Advertisement

Susan B. Anthony kimdir? Amerikalı, efsanevi kadın hakları aktivisti, kadınlar oy kullanma hakkı için yıllarca mücadele etmiş Susan B. Anthony hayatı.,

Susan B. Anthony

Susan B. Anthony

  • Doğum: 15 Şubat 1820 Adams, Massachusetts
  • Ölüm: 13 Mart 1906, Rochester, New York
  • En çok bilinen: Kadınların oy kullanma hakkı için mücadele

Biyografi:

Susan B. Anthony 1800’lerin sonunda bir kadın hakları lideriydi. Oy hakkı olmayan kadınların Amerika Birleşik Devletleri’nde oy kullanmasına yol açtı.

Susan B. Anthony nerede büyüdü?

15 Şubat 1820’de Adams, Massachusetts’te doğdu. Çok çocuklu bir ailede içerisinde büyüdü. Kardeşlerinden bazıları da sivil haklar hareketine karışmıştır. 6 yaşındayken, babası yerel okulların yeterince iyi olduğunu düşünmediği için evde eğitim görebileceği New York Battenville’e taşındı. Daha sonra Susan ve ailesi için hayat zorlaşacaktı. 1837’de ekonomi çöktüğünde babası neredeyse her şeyini kaybetti. Susan babasının borçlarını ödemek için para kazanmaya başlamak zorunda kaldı.

Susan B. Anthony ne yaptı?

Bu, bugünün Amerika’sı ya da dünyası için inanılması zor görünebilir, ancak kadınlar her zaman erkeklerle yasa önünde eşit haklara sahip olmamıştır. Özellikle oy kullanmalarına dahi izin verilmedi! Susan B. Anthony, kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olması gerektiğini hisseden çok zeki bir kadındı. Bunu önce ilk olarak iş yerinde gördü, ayrımcılık korkunç boyutlardaydı. Bu ona doğru gelmedi. Hükümete kadınların oy vermesine izin vermek ve kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması gereken yasaları çıkarmaya çalışmakla meşgul oldu.

İlk başta kongre ve toplantılarda konuştu. Sonra kadın aktivist Elizabeth Cady Stanton ile Devrim adı verilen bir sivil haklar gazetesinin yayınlanmasına yardımcı oldu. Kadınların oy kullanma mücadelesine devam etmek için Susan B. Anthony Kasım 1872 seçimlerinde oy kullandı. Bu, o zaman yasa dışıydı ve kullandığı oy için 100 dolar para cezasına çarptırıldı. Cezayı ödemeyi reddetti. Onun meydan okuyan oy kullanma eylemi, kadınların oy hakkı için savaşmaları gerektiği kelimesini yaymanın harika bir yolu oldu.

Susan Cadry Stanton ile birlikte 1869’da Ulusal Kadınlar Suffrage Derneği’ni kurdu. Anthony bu örgüt aracılığıyla kadınları oy kullanma hakkına kavuşturmak için çalışacaktı. Hayatının sonraki 37 yılını bu çabaya adadı. Susan, bu süre zarfında önemli bir ilerleme kaydetti, ancak kadınların oy kullanma hakkını almasına daha 14 yıl varken hayata gözlerini yumacaktı.

Advertisement

18 Ağustos 1920’de Anayasa’da değişikliğe gidildi. Cinsiyetten bağımsız olarak herkesin oy kullanma hakkı olduğunu açıklandı.

Susan B. Anthony hakkında Eğlenceli Gerçekler

  • B. Brownell’i temsil eder.
  • Onuruna Susan B. Anthony doları adında bir Amerikan parası basıldı. Çeyrek büyüklüğünde bir dolar paraydı.
  • Doğduğu ev şimdi Susan B. Anthony Müzesi olarak 2010 yılından bu yana hizmet vermektedir.
  • Susan çok zeki bir çocuktu. Okumayı ve yazmayı öğrendiğinde sadece üç yaşındaydı.


Leave A Reply