Tahta Biti Nedir? Tahta Bitinden Nasıl Korunulur?

4
Advertisement

Tahta biti (tahta kurusu) nedir? Tahta biti nerede yaşar, özellikleri nelerdir? Tahta kurusundan korunma yolları nelerdir, hakkında bilgi.

tahta kurusu

Tahta Biti (Tahta Kurusu); İnsan kanı ile beslenen bu pis kokulu, küçük, yapışkan böceği dünyada tanımıyan yoktur. Eski evlerin hemen hepsinden yeni yapıların ise bazılarından eksik olmıyan, çabuk üreyen bu böcek, yalnız kanımızı emerek bizi rahatsız etmekle kalmaz, çeşitli mikroplu hastalıkları da bize bulaştırır.

Tahtabitinden herkes şikâyetçidir. Temiz ve düzenli bir evde tahtakurusunun bulunması ayıp sayılırsa da, bu yapışkan böcek çeşitli yollardan en düzenli, en temiz yerlere bile sokulabilir.

Tokken esmer kırmızı, açken sarımtırak beyaz olan tahtabitinin boyu 4-7 milimetredir. Yumurtadan ürer. İyi beslenirse 14 ay kadar yaşar. Bir dişi ortalama 350 yumurta bırakır. Yumurtalarını en çok, karyola demirlerinin oyukları, duvar kâğıtları, resim çerçeveleri, kapı, pencere pervazları, sandalyelerin boşlukları ile elbiselerin kıvrımları arasına bırakır. Tahtabitinin yumurtlama zamanı yoktur, +25°’yi bulduğu her yerde yumurtlamaya başlar.

Tahtabiti her yerde yürür. Kanını emmek istediği canlı yaratığa yaklaşamaz-sa o kimsenin üzerine ta- SİHKf vandan atladığı da olur. Yürüyüşü çabuktur. Bir tahtabiti dakikada 1 metre yürür. Aydınlıktan kaçar. Ancak aç olanlar gündüzleri gizlendikleri yerden çıkarlar. En çok geceleri kan emerler. Uyuyan insana saldırmaları bundandır.

Advertisement

Tahtabitleri soğukta uzun süre aç kalabilirler. Sıcak hava aç olanları bir hafta içinde öldürebilir. Sıcak iklimlerde, Afrika’da, Arabistan’da tahtabiti yaşayamaz. 45 dereceden yukarı ısı bu böceği de, yumurtalarını da öldürür.

Tahtabitinin kan emdiği yerde kırmızı, küçük bir leke ile kabartı olur, kaşınır. Böceğin kokusu, pislikleri insanda başağrısı, bulantı yapar. Bu kokudan hasta olanlar çoktur. Bu küçük böceğin emdiği kan az görülmemelidir. Çok sayıda tahtabiti birden bir insanın kanını emecek olsa onu halsizliğe uğratabilir. Yapılan bir denemeye göre, 180 tahtabitinin kanını emdiği bir fare 45 dakika içinde ölmüştür. Ayrıca, tahtabitinin kan emerken bıraktığı salyası kalbin atışını artırır. Bu böcek birçok tehlikeli hastalıkları da insana bulaştırır. Bu arada barsaklarmda veba mikrobu 150 gün kalabilir.

Tahtabitinden Korunma Çareleri

Tahtabitleri ışıktan kaçarlar. Bunun için, çok tahtabiti olan yerde yatmak zorunda kalan kimse ışığı söndürmemelidir. Çok aç olanların dışında, birçokları yuvalarından çıkmaz.

Yatak ve yorganların kıvrımları ve dilimleri, tahtabitinin saklanarak kan emmesine elverişlidir. Ottan, samandan yapılmış yataklar da tahtabiti için çabuk yuva haline gelir. En iyisi bu durumda çarşaf, ya da kıvrımsız bir battaniye ile yatmaktır.

İlkel korunma çarelerinden biri de suya başvurmaktır. Karyolanın ayakları su dolu bir kab içine oturtulursa, tahtabiti yatağa çıkamaz. Tavandan düşecekler için cibinlik konur, duvardan gelecekler için ise yatak ortaya çekilir. Su kaplarının içine gaz da konabilir.

En kestirme çare, tahtabitlerini böcek öldürücü ilâçlarla yok etmektir. Yerinde, sürekli bir uğraşma ile tahtabitinin kökünü kurutmak mümkündür. Bunun yanı sıra, şu tedbirler de alınabilir:

Advertisement

Bütün ev eşyalarını kızgın güneşe konmalı. Tahtaları kaynarsu ile yıkanmalıdır.

Kumaşları, giyecekleri kızgın güneşte havalandırmalı, çamaşırlardan yıkanabilenleri kaynar suya atmalıdır. Duvarları gazyağı katılmış kireçle badana etmek de faydalı olur.

Genel olarak koltukların, kanepelerin içinde ot, kıtık olduğundan bunları bbl gazla yıkamalı, hasır eşya da bu şekilde, gerekirse kaynar su dökülerek temizlenmelidir.

Yatılmayan odaların kapı ve pencerelerini kapayarak ilaçlama yapılmalı, eşyaları önceden kaynar su ile temizlemelidir.

Şişleme usulü ile de evlerdeki bütün tahtabitleri öldürülür. Bunun için yapılacak iş şudur: Önce tahtabitlerinin bulunduğu yerler, yuvalar, evin, odaların şekli iyice gözden geçirilir. Kapılar, pencereler, delikler, eşiklerin altları, soba delikleri, bacalar kapatılır ve püskürtme yapılır. Bu ilâçlar zehirli, parlayıcı maddeler olabilir. Onun için bunları yaparken ilgili tarım koruma ve sağlık memurlarına başvurmalı, onların aracılığı ile yaptırmalıdır.


4 yorum

  1. Esmer Ceferova on

    salam aleykum.benim ewimde alerji yapmiw tahta bitleri.kizarti kawinti veriyorlar.alerji bi gidiyor bi geliyor.ne yapa bilirim?cok rica ederim yardim edesiz

  2. Salam,benim də evimə bulaşmış, bu bəcəkdən nasıl kurtula bilirim, yardımcı olursanız çok iyi olur,ilacını bulamıyorum, ilacı varsa yazsanız çox iyi olur…

Leave A Reply