Termal Görüntüleme Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanlarına Örnekler

0
Advertisement

Termal Görüntüleme nedir nasıl yapılır? Termal görüntüleme teknolojisinin hayatımızdaki kullanım alanlarına örnekler, uygulamaları.

termografi

Termal Görüntüleme

Termal görüntüleme sayesinde elektromanyetik ışınımı, özellikle kızılötesi ışığı, gözle görebiliriz. Özel bir termal kamera, belli bir dalga boyu aralığındaki (0-14 mikrometre) elektromanyetik ışınımı toplar. Kameranın monitörü, kontrastı belirginleştirmek için yoğunluk alanlarını betimleyen renklerden yararlanır. En sıcak alanlar beyaz, en soğuk alanlar siyah görünür.

Termal görüntüleme çok farklı alanlarda kullanılır: Askeri amaçla gece görüşü gözlüklerinde, astronomide yıldızlar hakkında bilgi edinmek için, biyolojide bazı hayvanların tam vücut ısılarını araştırma amacıyla kullanılır.

HAVA DURUMU HARİTASI VE TERMOGRAFİ

hava durumu haritasi

Cisimler ısılarıyla orantılı kızılötesi enerji yayan Yani, ısılarına bağlı olarak belli dalga boylarında görünmez bir ışık saçan Termal görüntüleme cihazları, bir mercekten odaklanan ışığı dedektörler yardımıyla tarayarak bir görsel alanın sıcaklık bilgisini edinir. Cisim ne kadar sıcaksa o kadar fazla kızılötesi enerji yayan Termal bilgi bir sinyal işlemciyi çalışta En uzun termal kızılötesi dalga boyu bir santimetrenin 300’de biri kadardır. Klasik hava durumu haritalarında daha uzun dalga boylarında elektromanyetik ışınımdan yararlanılır Hava durumu radar istasyonları, mikrodalga ile yaklaşık aynı uzunlukta yani birkaç santimetrelik elektromanyetik dalgalar gönderir. Dalgalar öngörülebilir biçimlerde ya geri seker ya da bükülür; yani yansır ya da kırılın Yansıyan sinyal bir alıcı tarafından algılanarak fırtınanın şeklini, bulutların örüntüsünü ya da atmosferde olan diğer şeyleri gösterir.

Advertisement

GECE GÖRÜŞ DÜRBÜNÜ

gece görüş dürbünü

İnsanların ve diğer memelilerin göz retinalarında rod hücreleri -soluk ışığı sezebilen mor bir pigment olan rodopsin içeren milyonlarca minik silindirik element- bulunur. Ayrıca küçük yazıları okuyabilmemize yarayan, ışığa duyarlı milyonlarca koni hücremiz vardır. Ancak kedi, lemur, baykuş gibi gece görüşü güçlü hayvanlarda sadece rod hücreleri bulunur. Bu sayede bu canlılar düşük ışıkta insandan çok daha iyi görebilirler.

Gece yaratıklarının görüşüne sahip olmadığımız için teknolojiden yararlanmak zorunda kalırız. Gece görüş dürbünleri ve mercekleri, görünebilir ışıktan kızılötesi ışığa kadar çok geniş bir ışık yelpazesine aşırı duyarlı elektro-optik aletlerdir.

Gece görüş dürbününün merceğine giren ışık (yıldızların ışığı ya da çevremizdeki genel ışık olan ortam ışığı da olabilir) görüntü yoğunlaştırıcıdan bir fotokatoda yansır ve elektronik bir görüntüye dönüştürülür. Ekranda belirginleştirilen görüntü, normal bir dürbünden görülebilecek gece görüşünden çok daha fazla ayrıntı gösterir. Fotoğraf makinelerinde olduğu gibi bu aletlerde de çeşitli büyütme oranları vardır. Örneğin, kara birliklerine havadan destek sağlanacak gece operasyonlarında özellikle kullanışlıdırlar.


Leave A Reply