Termoregülasyon Nedir? Mekanizması Nasıl Çalışır? Nerede Bulunur?

0
Advertisement

Termoregülasyon nedir, ne işe yarar? Termoregülasyon mekanizması nasıl çalışır, nerede bulunur, neden önemlidir? Yardımcı organlar ve sistemler nelerdir?

termometre

Kaynak: pixabay.com

Termoregülasyon

Termoregülasyon, vücudunuzun çekirdek iç sıcaklığını korumasını sağlayan bir işlemdir. Tüm termoregülasyon mekanizmaları vücudunuzu homeostaza geri döndürmek için tasarlanmıştır. Bu bir denge halidir.

Sağlıklı bir iç vücut sıcaklığı dar bir aralıktadır. Ortalama bir kişinin 37 ° C (98 ° F) ile 37,8 ° C (100 ° F) arasında bir sıcaklığı vardır. Vücudunuzun sıcaklıkta biraz esnekliği vardır. Bununla birlikte, aşırı vücut sıcaklığına ulaşırsanız, vücudunuzun işlevini etkileyebilir. Örneğin, vücut sıcaklığınız 35 ° C veya daha düşükse, “hipotermi” yaşarsınız. Bu durum potansiyel olarak kalp durmasına, beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir. Vücut sıcaklığınız 42 ° C’ye (107.6 ° F) kadar yükselirse, beyin hasarı ve hatta ölüm gerçekleşebilir.

Soğuk veya sıcak hava koşullarında zaman geçirmek gibi birçok faktör vücudunuzun sıcaklığını etkileyebilir.

İç sıcaklığınızı artırabilecek faktörler şunları içerir:

  • ateş
  • egzersiz yapmak
  • sindirim

İç sıcaklığınızı düşürebilecek faktörler şunlardır:

Advertisement
  • ilaç kullanımı
  • alkol kullanımı
  • az çalışan bir tiroid bezi gibi metabolik durumlar

Hipotalamusunuz beyninizin termoregülasyonu kontrol eden bir bölümüdür. İç sıcaklığınızın çok düşük veya yüksek olduğunu algıladığında, kaslarınıza, organlarınıza, bezlerinize ve sinir sisteminize sinyal gönderir. Sıcaklığınızı normale döndürmeye yardımcı olmak için çeşitli şekillerde yanıt verirler.

ateşli çocuk

Kaynak: pixabay.com

Termoregülasyon nasıl çalışır?

Vücut sıcaklığınız değiştiğinde, merkezi sinir sisteminizdeki (CNS) sensörler hipotalamusa mesaj gönderir. Yanıt olarak, vücudunuzdaki çeşitli organ ve sistemlere sinyaller gönderir. Çeşitli mekanizmalarla yanıt verirler.

Vücudunuzun soğuması gerekiyorsa, bu mekanizmalar şunları içerir:

  • Terleme: Ter bezleriniz, cildinizi buharlaştıkça soğutan ter bırakır. Bu, iç sıcaklığınızı düşürmenize yardımcı olur.
  • Vazodilatasyon: Cildinizin altındaki kan damarları genişler. Bu, cildinize daha serin olduğu kan akışını artırır – sıcaklığı bedeninizden uzaklaştırır. Bu, vücudunuzun ısı radyasyonuyla ısıyı serbest bırakmasını sağlar.

Vücudunuzun ısınması gerekiyorsa, bu mekanizmalar şunları içerir:

  • Vazokonstriksiyon: Cildinizin altındaki kan damarları daralır. Bu, cildinize giden kan akışını azaltır ve sıcak iç gövdenin yakınında ısıyı korur.
  • Termogenez: Vücudunuzun kasları, organları ve beyni çeşitli şekillerde ısı üretir. Örneğin kaslar titreyerek ısı üretebilir.
  • Hormonal termojenez: Tiroid beziniz metabolizmanızı arttırmak için hormon salgılar. Bu, vücudunuzun yarattığı enerjiyi ve ürettiği ısı miktarını artırır.

Özetle

İç sıcaklığınız normal aralığın dışına çıkar veya yükselirse, vücudunuz bunu ayarlamak için adımlar atar. Bu işlem termoregülasyon olarak bilinir. Hipotermi gibi potansiyel olarak tehlikeli durumlardan kaçınmanıza veya iyileşmenize yardımcı olabilir.

Advertisement


Leave A Reply