Thomas Mann Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Thomas Mann kimdir? Ünlü Alman edebiyatçısı olan Thomas Mann’ın hayatı ve eserleri ile ilgili olarak bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Thomas Mann

Thomas Mann (6 Haziran 1875, Free City of Lübeck – 12 Ağustos 1955, Zürih, İsviçre)

Son çağ Alman edebiyatının en ünlü yazarlarından biridir. 1929’da Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmıştır. Lübeck’te doğdu, zengin bir tüccarın oğluydu. Annesi Brezilya’dan gelin gelmişti. Thomas Mann, babası ölünce, 15 yaşında, annesi ile birlikte Münih’e taşındı. Orada bir sigorta şirketinde çalışmaya başladı. Bir yandan da, şiirler, hikâyeler yazıyordu.

«Düşmüş» adındaki bir hikâyesi onu kısa zamanda edebiyat çevrelerine tanıttı. Ondan sonra, «Buddenbrook’lar» adındaki romanı ile daha büyük ün kazandı. Thomas Mann bu eserinde, eski bir Alman ailesini ele alıyordu. Eser Fransızlar’ın biçimciliğiyle Almanlar’ın özcülüğünü birleştirmiş, Fransızlar’ın mantık tahlillerini Almanlar’a has şiir ve müzik dehası ile işlemiştir.

Yazarın en çok ilgi toplayan eseri «Zauberberg» (Sihirli Dağ)dır. Yazar, bu eserini 12 yılda tamamlamıştır. Ciğerlerinden hastalanan karısını İsviçre’de bir sanatoryuma yatırdığı zaman bu eseri yazmayı düşünmüştü. Sihirli Dağ, ondan medet uman, çeşitli ülkelerden gelme bir sürü insanla doludur. Dağ onlara takvimi unutturur, günler, aylar, yıllar, sessiz bir hiçlik içinde ebediyete doğru akar gider. Mann, bu eserinde, XX. yüzyıl insanının dertlerini açıklamaya çalışmıştır. Thomas Mann’ın bunlardan başka başlıca romanları «Josef-Tetralogie», «Lotte in Weimar», «Dr. Faustus»tur.

Advertisement

Almanya’da Naziler iş başına gelince, Thomas Mann’ın eserlerini yaktılar. Bunun üzerine, yazar Amerika’ya göç etti, ömrünün son yıllarını orada konferanslar vererek, çeşitli makaleler yazarak geçirdi.

Thomas Mann ile ağabeysi Heinrich Mann (1871-1950) son çağ Alman edebiyatında büyük etki yaratmış yazarlardır. Heinrich Mann’ın en tanınmış eseri «Prof. Unrat»tır. Bu eser, konusu üzerine çevrilen filimden dolayı, daha çok «Mavi Melek» diye bilinir.


Leave A Reply