Timsah, Özellikleri Beslenme Üremesi Davranışları Çeşitleri İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Timsah nasıl bir hayvandır, nerede yaşar, özellikleri nelerdir? Timsahların beslenmesi, üremesi, çeşitleri hakkında ilginç gerçekler.

timsah

Kaynak: pixabay.com

TİMSAHLAR

Amerikan timsahı ve krokodiller büyük ve pullu sürüngenlerdir ve çok güçlü çenelere sahiptirler. Nehir kenarlarında ve bataklıklarda yaşarlar. Balık, memeli hayvanlar, kaplumbağa ve kuşlar ile beslenirler.

Timsahlar gezegenimizde yaşayan en büyük sürüngenler olup boyları 7 metreye ve ağırlıkları 1.120 kiloya ulaşabilir. Amerikan timsahları daha küçüktür. Caymanlar, gavialslar, amerikan timsahı ve krokodiller timsah grubuna aittirler. Amerikan timsahları krokodillerden ayırt edilebilir, çünkü; geniş ve yassı bir burna sahiptir ve dişleri, çeneleri kapandığında, görünmemektedir.

GÜÇLÜ ÇENELER

Krokodiller gibi Amerikan timsahları da burunlarının ucu ve gözleri su üzerinde kalacak şekilde yüzerler ve üzerine atılacakları avlarını beklerler. Krokodillerin insanlara saldırdığı söylense de Amerikan timsahları nadiren bunu yaparlar. Amerikan timsahları da domuz gibi bir hayvanın kemiklerini kıracak kadar güçlü çenelere sahiptir.

Timsahlar çok çeşitli hayvanlarla beslenebilmektedir. Henüz genç olanlar böcekler, kerevit, kurbağa ve küçük balıklarla beslenirken, yetişkin bir timsah su kuşları, kaplumbağa, küçük memeliler ve ara sıra da olsa köpeklerle beslenmektedir.

timsah

Kaynak: pixabay.com

ANNELİK İÇGÜDÜSÜ

Amerikan timsahları gizledikleri yuvalarına 30 ile 80 arasında yumurta bırakırlar. Güneş ışığında 60 günlük kuluçka süresinden sonra yavrular, yumurtanın içinde, yüksek perdeden sesler çıkarmaya başlarlar. Anne toprağı eşeler ve yavruların yumurtadan çıkmasını bekler. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra onları ağzıyla suya taşıyacaktır. Anne yavrularını bir yıl boyunca gözetleyecektir.

Advertisement

TİMSAH ÇUKURU

Kış boyunca timsahlar sıcak kalabilmek için suyun altında kalırlar. Kendilerini çamurlara ya da kendi gövdelerini kullanarak açtıklara çukurlara gömerler. Kuraklık zamanlarında ise bu çukurlar, sıklıkla, suyun bulunabileceği tek yer olacaktır. Ve yağmurlar başlayana dek bu çukurlar timsaha ve suda yaşayan hayvanlara sığınak olabilir.

YOK OLMA TEHLİKESİ

12 krokodil tüfti bulunmasına karşılık yalnızca iki tür Amerikan timsağı bulunmaktadır. Bunlardan biri Amerika’nın güney doğusunda bulunan Amerikan timsahı, diğeri ise Çin’in Chang nehrinde bulunan Çin timsahıdır. Bütün krokodiller derileri ve eti için avlanmaktadır. Ayrıca; yaşam alanları da tehdit altındadır. Amerikan timsahı o kadar azalmıştı ki; 1969’dan 1987 yılına kadar yasalar ile korunabilmişti.

timsah

Kaynak: pixabay.com

Timsahlar Hakkında Gerçekler

  • Timsahların en yakın akrabaları kuşlar ve dinozorlardır.
  • Timsahlar Dünya’da 240 milyon yıl yaşarlar. Dinozorlar ortaya çıktığında aynı zamanda ortaya çıktılar.
  • Timsahların boyutları değişir. En büyük timsah türü, 13-18 fit uzunluğa ulaşabilen ve 2200 pound ağırlığa kadar ulaşabilen Tuzlu Su Timsahıdır. En küçük timsah türü, 5 fit uzunluğa ve 40-70 pound ağırlığa ulaşabilen Cüce Timsah’tır.
  • Timsahlar et yiyicilerdir (etoburlar). Balıkları, kuşları, memelileri ve küçük timsahı (avları) öldürmek için kullanılan 24 keskin dişleri vardır.
  • Timsahlar yiyeceklerini çiğnemezler. Eti parçalarlar ve büyük et parçalarını yutarlar. Yiyeceklerin midelerinde daha hızlı öğütülmesini sağlamak için bazen taşları yutarlar.
  • “Timsah gözyaşları” ifadesi gerçeğe dayanır – timsahlar yemek yerken gözyaşı üretirler. Avına üzüldükleri için ağlamazlar, çok fazla hava yuttukları için ağlarmış gibi, gözyaşı bezleriyle (gözyaşı üreten bezlerle) temas eder ve gözyaşlarını akmaya zorlar.
  • Hayvan dünyasındaki en güçlü ısırıklardan birine sahipler. Çenenin kapanmasına neden olan kaslar, çeneyi açan kaslardan çok daha güçlüdür. Bu nedenle insanlar ağızlarını kapalı tutmak için çıplak ellerini kullanabilirler.
  • Timsahlar genellikle çeneleri tamamen açık olarak görülebilir. Ter bezleri olmadığı için çenelerini açarak kendilerini soğuturlar.
  • Sadece timsahın karnının yumuşak bir cildi vardır. Sırtlarındaki deri, cildi kurşun geçirmez yapan kemikli yapılar (osteodermler olarak adlandırılır) içerir.
  • Timsahların görme yeteneği mükemmeldir (özellikle geceleri). Gece sudan bakarken gözleri kırmızı noktalar olarak görülebilir.
  • Aligatorlar ve timsahlar aynı değildir. Timsahlar daha büyüktür, çenesi V şeklindedir ve dişlerinin bir kısmı çene tam kapalıyken bile görülebilir. Aligator daha küçüktür, U şeklinde çeneleri vardır ve çeneleri kapalıyken dişleri görünmez.
  • Timsahlar muson mevsiminde çiftleşir. Dişi 20-80 yumurta bırakır ve bunlara 3 ay bakar.
  • Yuvanın sıcaklığı bebeğin cinsiyetini belirler. Sıcaklık 31.6 santigrat derece olduğunda – erkekler gelişecektir. 31.6 derecenin altındaki ve üzerindeki sıcaklık, dişilerin gelişmesine neden olur.
  • Timsah yavrularının % 99’u hayatlarının ilk yılında büyük balıklar, sırtlanlar, monitör kertenkeleleri ve daha büyük timsahlar tarafından yenecektir.
  • Çoğu timsah vahşi doğada 50-60 yıl yaşar. Bazı timsahlar 80 yıldan fazla yaşayabilir.


Leave A Reply