Tüm Yönleriyle Köpekbalıkları, Davranışları Duyuları Beslenme Anatomi

0
Advertisement

Köpekbalıkları nasıl hayvanlardır? Özellikleri, yaşam koşulları, beslenmesi, davranış biçimleri ve duyularının özellikleri hakkında bilgi.

köpekbalığı

KÖPEKBALIKLARI

Köpekbalıklarının her biri türü, kendi benzersiz davranışlarına ve büyüleyici anatomisine sahip çeşitli şekil ve boyutlardadır. Dünya denizlerini 400 milyon yıldır bulunuyorlar ve birçok canlıdan farklı olarak neredeyse hiç değişime uğramadılar.

Deniz gıda zincirinin tepesinde oturan köpekbalıkları, genellikle olumsuz imajları ve filmlerdeki korkunç rolleri nedeniyle çoğu zaman yanlış anlaşılan, denizlerin görkemli yaratıklarıdır. Aslında köpekbalıklarının insanlara yönelik saldırıları son derece nadirdir.

Köpekbalıklarının bazı türleri ise nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ne yazık ki, karşılaştıkları tehditlerin çoğu insanların bir sonucudur ve eğlence amaçlı balıkçılık, köpekbalığı yüzgeci, habitat kaybı, kirliliği içerir.

köpekbalığı

Advertisement

Anatomileri

Dışarıdan köpekbalıkları oldukça ilkel görünebilir, ancak eski bir hayvan grubu olmasına rağmen aslında oldukça karmaşıktırlar. Köpekbalıklarının genel anatomisi, farklı türler arasında oldukça tutarlıdır ve bu kadar uzun süre değişmeden kalmaları, anatomik yapılarının ne kadar etkili olduğunun göstergesidir.

Sadece bir solungaçları olan çoğu balığın aksine, köpekbalıkları başın kenarlarında beş ila yedi solungaç yarıklarına sahiptir. Köpekbalıkları büyük, yağ dolu karaciğere sahiptir. Bu karaciğer toplam vücut kütlelerinin yaklaşık % 30’unu oluşturur ve balık dikey pozisyonu kontrol etmek için ileri hareket için kullanır.

İskelet

Köpekbalıkları, kemik yerine kıkırdaktan yapılmış iskeletlere sahiptir.Kıkırdak kemikten daha hafif, daha dayanıklı ve daha esnektir, Köpekbalığının genel çevikliğine katkıda bulunurken aynı zamanda enerji tasarrufu sağlar – köpekbalıklarının batmayı önlemek için sürekli hareket etmesi gerektiğinden hayati önem taşır.

Çene

Köpekbalıklarının çeneleri kafataslarına bağlanmaz, bunun yerine bağımsız üst ve alt çenelerle ayrı ayrı hareket eder. Bu, başlarını kaldırmalarını ve avını ısırmak için ağızlarını öne doğru itmelerini sağlar. Bu, farklı türler arasında değişiklik gösterse de, çoğu köpekbalığı bir dereceye kadar bu yeteneğe sahiptir.

Köpekbalıkları bir kerede 3.000 dişe sahip olabilir ve dişler doğrudan çeneye tutturulmak yerine diş etlerine tamamen gömülüdür. Dişlerin şekli ve boyutu amaçlarına bağlı olarak değişir ve dört ana köpekbalığı dişi türü vardır:

iğne diş

Advertisement

İğne benzeri dişler tipik olarak diyetleri küçük ila orta boy balıklarda veya hatta diğer küçük köpek balıklarında bulunur. Özellikle çevik ve kaygan balıklara tutunmada etkilidirler.

tırtıklı diş

Tırtıklı, kama gibi dişler, büyük beyaz köpekbalığı gibi daha büyük avlarda beslenen ve kolay yutma için et parçalarını kesmede etkili olan daha büyük türlerde bulunur. Büyük beyaz köpekbalığı, bu beslenme alışkanlığına sahip bir türün en iyi örneğidir.

plaka diş
Yoğun, plaka gibi dişler, çift kabuklu ve kabuklu hayvanlar gibi av kabuklarını ezmek için kullanılır ve hemşire veya melek gibi daha küçük köpekbalıklarında bulunur.

balina köpekbalığı dişi

Hiçbir amaca hizmet etmeyen dişler, solungaçlarını ve balina köpekbalığı gibi, solungaçlarını beslemeyi filtrelemek için kullanan plankton besleyicilerinde bulunur. Balina köpekbalığı dişi resimde gösterilmiştir.

Yüzgeçleri

Köpekbalıklarının çoğunda 8 sert yüzgeç vardır:

  • ***Köpekbalığını yüzerken kaldıran bir çift göğüs yüzgeci
  • ***Denge sağlayan bir veya iki sırt yüzgeci
  • ***İstikrar sunan bir çift pelvik yüzgeç
  • ***Yine bir istikrar sağlayan anal yüzgeç
  • ***Köpekbalığını öne iten kuyruk yüzgeci (kuyruk)
  • ***Köpekbalığının kuyruğu, şekle ve boyuta bağlı olarak hız ve ivme ile ileriye doğru hareket sağlar. Bazı kuyruklar, kısa ve ani hız patlamaları ile yavaş seyir için büyük üst loblara sahiptir, diğerleri ise sürekli tempo için daha büyük alt loblara sahiptir.

Beslenmesi

Çoğu köpekbalığı türü etoburdur ve hayır, insanlar menüde değildir. Balina ve büyük camgöz köpekbalığı gibi devler planktonla beslenir, suyu filtreler ve küçük organizmaları elek gibi yakalar.

Köpek balıklarının av aralığı, küçük çift kabuklulardan, kuşlara ve hatta diğer köpekbalıklarına kadar son derece geniştir. Genellikle köpek balıkları canlı av yerler.

Yaşam ortamı

Köpekbalıkları tüm denizlerde, çok çeşitli su habitatları ve değişen sıcaklıklarda bulunur. Hem deniz hem de tatlı su arasında yüzebilen nehir köpekbalıkları hariç, genellikle tatlı sudan kaçınırlar. Genellikle 2.000 metre derinliğe kadar bulunurlar, bazıları daha da derinlerde bulunur.

köpekbalıkları

Advertisement

Davranışları

Birçok insan zaten bir köpekbalığının tipik davranışı hakkında kendi fikirlerine sahiptir – av aramak için denizlerde dolaşan, vahşi saldırıya uğrayan ve okyanusa girmeye cesaret edenlere korku aşılayan yalnız bir yaratık. Bu ağırlıklı olarak olumsuz medya ve film tasvirinden kaynaklanmaktadır ve gerçeklerden uzaktır.

Büyük beyaz köpekbalığı gibi sadece bir avuç tür yalnız avcıdır, ancak bu türler bile aktif avlanma veya üreme alanlarında birlikte bulunur. Çoğu, bir dizi sosyal davranışta bulunur, toplu avlanırlar.

Köpekbalıkları, nefes almak için hareket etmeye devam etmeleri gerektiğinden saatte ortalama 8 km hızla yüzerler. Kesin olarak bilmesek de, köpekbalıkları asla gerçek bir uyku durumuna girmez. Hareketsizlik dönemleri var gibi görünüyor, ancak gözleri açıktır ve hatta çevrelerinin hareketlerini izlerler. Bununla birlikte deneyler, bazı türlerin okyanus etrafında dolanırken esas olarak bilinçsiz olduklarını yani ‘uykuda yüzebildiğini’ göstermiştir. Bu, yüzme, beyinlerinin aksine omurilik tarafından koordine edilmesi sayesinde mümkündür.

köpekbalığı gözü

Gelişmiş Duyuları

Köpekbalıklarının kilometrelerce uzaklıktaki bir damla kanı tespit edebildiği genellikle yaygın bir bilgidir, bu bir ölçüde doğrudur. Akut koku duyusu, milyonda bir kısımda kanı tespit edebilir ve onlara belirli bir kokunun yönünü belirleme yeteneği verir. Birçok memelinin aksine, köpekbalığının burun delikleri sadece nefes almanın aksine koku için kullanılır ve burunlarının alt tarafında bulunur.

Keskin koku alma duyularının yanı sıra köpekbalıkları harika bir görüşe sahiptir. Gözün arkasındaki tapetum lucidum (kedilerde aynı) olarak adlandırılan ayna benzeri bir katman, gelen ışığın yoğunluğunu iki katına çıkarır ve loş koşullarda olağanüstü iyi görmelerini sağlar. Köpekbalıkları göz kapaklarına sahipken, gözlerini temizlemek için göz kırpmazlar. Bazı köpekbalıkları, avlanırken veya saldırıya uğrarken gözleri koruyan sert zarlara sahiptir. Bu zara sahip olmayan türler, avlanırken gözlerini geriye doğru yuvarlar.

Görünür olarak mevcut olmasa da, köpekbalıklarının başlarının her iki tarafındaki küçük bir açıklıkta bulunan kulakları vardır. Ses suda daha hızlı hareket ettiğinden, köpekbalıkları av veya tehlikeye karşı onları uyarmak için büyük ölçüde bu duyularına güvenir ve 800 feet mesafeden gelen sesleri algılayabilir.

Köpekbalıkları, küçük miktarlarda da olsa tüm canlıların yaydığı bir şey olan elektriği de algılayabilir. Bu, burunlarında bulunan ve yüzlerce ila binlerce arasında değişen elektreseptörlerden kaynaklanmaktadır. Köpek balıkları, avlarının yaydığı küçük elektromanyetik alanları almak ve hatta kumun altında gizlenmiş küçük yaratıkları tespit etmek için bu duyusal organa güvenir.

Üremeleri

Çoğu kemikli balığın aksine, köpekbalıkları K-seçilmiş üreme organlarıdır, yani çok sayıda zayıf gelişmiş gençlerin aksine az sayıda iyi gelişmiş genç üretirler. Köpekbalıklarında doğurganlık, üreme döngüsü başına 2 ila 100 genç arasında değişmektedir. Köpekbalıkları diğer birçok balığa göre yavaşça olgunlaşır. Örneğin, köpekbalıkları 13-15 yaşlarında cinsel olgunluğa erişir.


Leave A Reply