Vasıf Öngören Kimdir?

0
Advertisement

Vasıf Öngören kimdir ve ne yapmıştır? Vasıf Öngören hayatı, biyografisi, eserleri ve oyunları hakkında bilgi.

Vasıf Öngören Kimdir?

Vasıf Öngören; (d. 15 Şubat 1938, Tavşanlı, Kütahya – ö. 14 Mayıs 1984, Amsterdam, Hollanda), Türk toplumuna özgü gerçekleri epik tiyatro anlayışıyla işlemiş oyun yazarı ve tiyatro yönetmenidir.

Kütahya Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü’nde okurken öğrenimini yarıda bırakarak Almanya’ya gitti (1961). Batı ve Doğu Berlin’de beş yıl tiyatro öğrenimi gördü. Doğu Berlin’de Brecht’in kurmuş olduğu Berliner Ensemble topluluğunda çalıştı. Türkiye’ye dönüşünde Ankara’da Halk Oyuncuları topluluğuna katıldı. Topluluğun dağılmasından sonra arkadaşlarıyla Ankara Birliği Sahnesi’ni kurdu. Burada kendi sahnelediği oyunu Asiye Nasıl Kurtulur? ile adını duyurdu.

İlk yazdığı oyun olan Göç İstanbul’da TMTF Gençlik Tiyatrosu’nda oynanmış ve 1966 İstanbul Uluslararası Gençlik Festiva-li’nde ikinci olmuştu. Öngören Asiye Nasıl Kurtulur? oyunuyla da Ankara Sanatsevenler Derneği’nce yılın en başarılı oyun yazarı ve yönetmeni seçildi. Bu oyunda, insanın topluma yabancılaşması temasını, namus ve dürüstlük kavramlarını, ekonomik sorunlarla bağlantılı olarak epik yöntemle işledi. Oyun yabancı dillere de çevrildi.

Göç’ün yeni biçimde işlenişi olan ve Almanya’ya giden işçileri ele alan Almanya Defteri 1971’de sahnelendi. Bunu Oyun Nasıl Oynanmak? izledi (1974). Toplumsal sorunları ve sınıfsal çelişkileri işleyen Zengin Mutfağı 1977 İsmet Küntay Ödülü’nü kazandı. Masalın Aslı (1977,1989) adlı bir de çocuk kitabı olan Öngören, yaşamının son yıllarını Hollanda’da geçirdi. Öldüğünde, Amsterdam’da kurmuş olduğu El Kapısı Tiyatrosu son oyunu Yeni Nesil’i sahneleme hazırlıklarını sürdürüyordu. Ölümünden sonra bu tiyatroya onun adı verildi. Türkiye’de de 1985 yılı boyunca Vasıf Öngören’i anma etkinlikleri düzenlendi. Vasıf Öngören Bütün Eserleri 1991’de yayımlandı.

Advertisement

Öngören epik tiyatronun Türkiye’deki başlıca temsilcilerinden biridir. Yalın bir dille yazdığı ve zaman zaman mizah öğesini kullandığı yapıtlarında, sanatsal özü geri planda bırakmaksızın toplumsal ve siyasal sorunları işleyip sunmuş, ele aldığı sorunların nedenleri üzerinde de durarak izleyiciyi düşünmeye yöneltmeyi başarmıştır.


Leave A Reply