Veba Kitap Konusu Özeti Hakkında Bilgi Yorumlar, Albert Camus

0

Albert Camus’un Veba isimli kitabının konusu nedir? Veba kitap konusu, kısaca özeti, karakterler ve kitap hakkında yorumlar, bilgiler.

Veba Kitabı - Albert Camus

Veba Kitabı – Albert Camus

Veba Kitap Konusu

Cezayir’deki Oran şehrinde aslında her şey normal. Ama birden sıçanlar ölüyor; önce birkaç tane, sonra yüzlercesi. Sonra insanlar ölüyor. Uzun süre kimse en korkunç şeyi dile getirmeye cesaret edemiyor: Oran’da veba kol geziyor.

Michael Chrichton ya da Richard Preston’un heyecanlı romanlarından biri de olabilirdi: Şehri katil bakteriler sarıyor, telaş içinde ilaç ve aşı aranıyor, iyi kalpli bir hekim yorgunluktan tükenene kadar çalışıyor ve geriye kalanları kurtarmaya uğraşıyor.

İyi kalpli hekimin adı BERNARD RIEUX ve temelde her şey heyecanlı bir aksiyon romanındaki gibi ilerliyor; iğrenç ayrıntılar dahil. Fakat bu romanın yazarı, bir felsefeci ve bu nedenle semboller, metaforlar ve göndermelerle dolu. Veba kötüyü ifade ediyor (savaş) ve temel soru insanların nasıl davrandığı – dayanışmacı mı, bencil mi? Ayrıca bir de işin içine dini öğeleri katan bir rahip var.

Kitabın Özeti

Romanın ilk bölümü bize şehrin yaşamına dair bir fikir veriyor. Yazar, bir taşraya yerleştirilmiş bir şehrin oldukça monoton ve sıradan bir yaşam tarzının bazı ayrıntılarını aktarır. Oran, sıradan vatandaşların yaşadığı basit bir şehirdir. 16 Nisan’da ilginç veya heyecan verici hiçbir şey olmaz, ancak o sabah bir vatandaş için olağanüstüdür. O gün Dr. Bernard Rieux kapısının önünde ölü bir fare bulur. Evde fare olmadığını iddia eden ev sahibini arar. Fareyle ilgilenildikten sonra kimse bu olaya fazla ilgi göstermez.

Dr. Rieux’nün karısı hastadır, bu yüzden doktor onu bir hastaneye götürür ve ardından hastalarını ziyaret etme rutinine geri döner. Kısa süre sonra ölü fare vakaları birikmiş ve sokaklar bunlarla dolup taşmıştır.

Başka bir şehirden genç bir gazeteci olan Raymond Rambert, yaptığı bir anket nedeniyle doktoru aramış ve Arapların yaşam koşulları konu edilmiştir. İkisi de sokakta karşılaşacak tüm vatandaşlar gibi fareler hakkında yorum yapar. Bu arada doktorların annesi, karısı hastalığı nedeniyle evde yokken eve bakmaya gelir. Ölü fareler o kadar yaygındır ki, halktan yerel gazete ve radyo istasyonlarına kadar herkes bunun hakkında konuşuyordur.

Bir gün ev sahibinin garip davrandığını fark eden doktor, ağır nefes alma ve boynunda şişlik gibi belirtiler ortaya çıkınca endişelenir. Karısından haber beklediği için, durumunun kendiliğinden düzeleceğini umarak hastayı bir şekilde ihmal eder. Kısa bir süre sonra, bir cinayet girişimini nasıl önlediğini anlatmak isteyen Joseph Grand tarafından ziyaret edilir. Bay Cottard’ın suçu ortaya çıkar ve kendini asmaya çalışır. Doktor onunla ilgilendikten sonra ev sahibini kontrol etmeye karar verir. Her dakika daha da kötüye gidiyordur ve sonunda ölür.

Bundan sonra Jean Tarrou olay örgüsüne dahil edilir. Günlerini İspanyol dansçılarla iyi vakit geçirerek geçirir. Tarrou, kasaba ve insanları hakkındaki izlenimlerini yazar.

Zamanla herkes farenin durumu hakkında daha fazla endişelenmeye başlamıştır ve daha fazla insan hastalanmaya başlar. Hala kimse hastalıkla yüzleşmeye cesaret edemez, bu yüzden komplo yavaş yavaş devam eder. Günlerce test sonuçlarını beklerler ve sadece daha yaşlı bir doktor olan Castel gerçeği anlatır. Şehirde bir veba geldiğini söyler.

Veba İddaları

Kimse ona inanmaz çünkü veba uygar dünyadan çoktan gitmiştir. Şehir tecrit edilir ve yaşam koşulları aniden değişir. Hikaye, ölüm oranlarının yükseldiği bir şehirde yaşam için savaşan birkaç karakteri takip ediyor.

Başlangıçta her şey sıradandır ama zamanla insanlar hastalığa uyum sağlamak zorunda kalır. Cenazeler eskisi gibi değildir ve bazı aileler karantinaya alınır. İnsanlar veba konusunda farklı davrandılar. Bazıları mümkün olduğu kadar çok güzel anı yaşamak ister çünkü ölümün geldiğini hissettiler, bazıları ise sürekli kaçmaya çalışır ve gardiyanla savaşır.

Raymond Rambert aniden şehir dışında yaşayan  bir kadına aşık olduğunu fark eder. Doktor Reuix’ten sağlığı hakkında bir onay ister, böylece gardiyanlar şehirden ayrılmasına izin verecektir ama doktor onay vermez. Gazeteci, kendi kasabası olmadığı için kimsenin nasıl hissettiğini bilmediğini ve ayrılmaya hakkı olduğunu düşünür. Bunun büyük aşkıyla değil, iyiliğiyle ilgili olduğunu kendi kendine itiraf eder. Doktorun karısından ayrı olduğunu görünce utanır ve kalmaya karar verir. Hastalara yardım eden güçlere bile katılır.

Kendini öldürmeye çalışan Cottard, tutuklanmayı durdurduğu için vebada mutluluğu görüyor. Rambert ve Tarrou da dahil olmak üzere birçok kişi Rieux’ye katılır. Her şey farklılaşır, değerler değişir ve daha önce kimsenin fark etmediği şeyler anlamlı hale gelir.

Talihsizlik, hayatın kıyısında yaşayan insanları birbirine daha da yakınlaştırmıştır. Herkes kendini, daha sık yaşanan yaşamlarını ve ölümlerini sorgular. Sağlıklı insanlar hastalıklardan kaçar ve gardiyanlarla giderek daha fazla çatışmaya girer. İnsan kaçakçılığı yapan bir yeraltı bile vardır. Rambert kasabayı bir an önce terk etmek için yardım ister ama kalır.

Kendisi hasta olan Dr. Rieux, birçok ödev ve sorunla başa çıkmakta güçlük çekmeye başlamıştır, bu yüzden sık sık kendini unutur. Dayanılmaz durumlarda insanlar birbirlerine giderek daha fazla güveniyorlardır. Doktor Rambert’e babası hakkında evden ayrılan ve her insanın hayatını kurtarmak isteyen bir hikaye anlatır.

Vebanın gelişinden dokuz ay sonra Ocak ayında yeni haberler gelir. Sıçanlar ve kediler ortaya çıkmaya başlamıştır ve bu, vebanın uzaklaştığının işaretidir. İnsanlar zayıfladığına inanamazlar çünkü onunla yaşamayı öğrenmişlerdir ve hatta iyi haberlere sevinmeyi bırakırlar.

Kısa bir süre sonra, Rieux’nün karısının ölüm haberi gelir. Son hastalık fırtınasında Tarrou ölür ve bu da Rieux’u çok üzer. Veba sona erdiğinde Cottard kendi inancına meydan okur. Polisle karşı karşıya gelir ve kendini öldürür.

Romanın sonu bize Dr. Rieux’un düşüncelerini getiriyor. Şehrinin sokaklarındaki neşeyi ve mutluluğu dinler ama vebanın ne zaman geri döneceğini ve sayısız can alacağını kimsenin bilemeyeceğini düşünür.

Yazar Hakkında

Albert Camus yazar ve filozoftu. Kendi absürd felsefesini oluşturdu. Burada temel mesele -kısaca belirtmek gerekirse- bir yığın anlamsız acının olması. Ama insan her şeye rağmen bunlara karşı savaşmalı; başkalarıyla birlikte savaşırsa daha da iyi (Dayanışma!).

Camus, Cezayir’de dünyaya geldi, ikinci karısıyla birlikte uzun yıllar Oran’da yaşadı. Fransa’daki tedavisi sırasında (Camus verem olmuştu) Oran müttefikler tarafından işgal edildi. Camus geri dönemedi ve Paris’te kitabına başladı.

Kitap Hakkında

Gabriel Garcia Márquez, VEBA için şu yorumu yaptı: “Camus romanında yanılmıyor. Asıl dram, arka kapıdan mezarlığa götürülenler değil -onlar için veba korkusu nihayet bitmişti- yaşayanlar; onlar havasız yatak odalarında her gözeneklerinden kan akıtarak yatıyorlar, işgal edilmiş şehirden kaçamıyorlar.”

VEBA Albert Camus’nun kesinlikle en kolay kitaplarından biri. Çok geniş ufuklara açılan yorumları okumak mümkün, ama zorunlu değil. Olay akışı sürükleyici, ama karmaşık, kördüğüm değil.


Leave A Reply