Virüslerin Çoğalması ve Şekilleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Virüslerin çoğalması nasıl olur? Virüsler çoğalırken hangi olaylar meydana gelir? Virüslerin şekilleri nasıldır ve ne gibi özellikler gösterirler.

Virüslerin Çoğalması

Virüsteki protein kılıf ve nükleik asit, virüsün kendine ait şeklini verir. Özellikle faj tipi virüslerde kılıfın devamı olan kuyruğun ucundaki uzantılar, virüsün parazit yaşayacağı canlıya yapışmasını sağlar. Kuyruk ucundaki çıkıntılarda bulunan özel enzimler bakteri duvarını eritmeyi sağlar. Sonuçta virüsün nükleik asiti bakteri içine girer, kılıf dışarda kalır.

Virüslerin Çoğalması

Virüslerin Çoğalması

Virüs DNA’sı bakteri içinde iki şekilde etkili olur:

*** Birincisi, bakteri içine giren virüs DNA’sı bakteri DNA’sı ile birleşir. Tamamen zararsız olan bu birleşme sonucunda bakterinin üremesi ve metabolizması devam eder. Bakteri kendi DNA’sını eşlerken virüsün DNA’sı da eşlenmiş olacak ve protein senteziyle yeni virüsler oluşacaktır.

*** ikincisi, virüs bakteri yönetimini kontrol altına alır. Bakterinin nükleotidlerini, ATP’sini ve enzimlerini kullanarak kendi DNA’sını eşler. Protein kılıf üretmek için ise bakterinin aminoasitleri-ni, ribozomunu, ATP’sini ve enzimlerini kullanır.

Sentezlenen DNA ve protein kılıflar birleşerek yeni virüsleri oluşturur. Virüsün bakteriye girmesinden yaklaşık 30 dakika sonra DNA ve protein kılıflar birleşerek çok sayıda yeni virüs oluşur.

Advertisement

Bakteri içinde aşırı olarak çoğalan virüsler bakteriyi parçalayarak serbest hale geçer. Bu olaya lizis denir. Serbest kalan virüsler başka bakterilere girerek yeniden çoğalırlar.

Virüslerin Şekilleri

Virüsler şekillerine göre; küresel virüsler (çocuk felci virüsü), çubuk şeklinde olan virüsler (tütün mozaik virüsü) ve bakteri virüsleri (bakteriyofajlar) olmak üzere üç gruba ayrılır.
Virüslerin Şekilleri


Leave A Reply