Yağış tipleri nelerdir? Yağış tipleri nasıl oluşur, özellikleri nelerdir, nerelerde görülür? Yağış tipleri hakkında bilgi.
Yağış nedir ve nasıl sınıflandırılır?
Yağış, sıvı veya katı halde bulutlardan Dünya’nın yüzeyine su düşüşüdür . Bulutlar bu nedenle yağışın ana kaynağıdır, ancak hepimizin bildiği gibi çoğu her zaman yağışa neden olmaz. Peki suyun yeryüzüne ulaşması için ne olması gerekiyor? Yağmurun oluşması için bulutları oluşturan küçük su damlacıklarının ( ve daha yüksek irtifalarda bulutları oluşturan buz kristallerinin) daha büyük damlacıklar oluşturmak üzere çarpışması gerekir. Ancak bu şekilde hava direnci aşılacak ve yerçekimi onların düşmesine neden olacaktır.
Yağış çeşitli kriterlere göre sınıflandırılabilir. Yoğunluğuna bağlı olarak, kendini gösterdiği biçime veya konfigürasyona bağlı olarak ve son olarak kökenine göre çeşitli yağış türlerine sahip olabiliriz.
Tezahür şekline göre yağış türleri
Yağışların tezahür şekliyle ilgili en çarpıcı şey, sıvı halde veya katı halde ortaya çıkabilmesidir. Sıvı yağış , çiseleyen yağmur, su ve sağanak yağışlardır.
- Çiseleme: orballo, sirimiri veya calabobos olarak da bilinir. Yarım milimetreden daha küçük bir çapa sahip çok sayıda ince su damlasından oluşur. Düşme hızı o kadar yavaştır ki havada yüzer gibi görünürler. Genellikle stratus tipi bulutlardan gelirler.
- Yağmur: İki terimin birçok durumda eşanlamlı olarak kullanıldığı ölçüde, en yaygın yağış şeklidir. Damlaların çapı yarım milimetreden fazladır ve orta hızda düşer. Neredeyse her zaman nimbostratus ve altostratus’tan gelir.
- Su sağanakları: Sağanak veya sağanak olarak da adlandırılır. Damlalar genellikle yağmurdan daha büyüktür ve daha önce de söylediğimiz gibi aniden başlar ve biter. Bunları üreten tek bulut, kümülonimbüs bulutlarıdır.
“Asit yağmuru” olarak adlandırılan olayı hatırlamak için sıvı yağıştan bahsetmeden yararlanıyoruz, ancak gerçekte çok yüksek düzeyde asitli ve yeryüzüne geri dönen ve bu nedenle herhangi bir biçimde düşen kirli sudur.
1. Konveksiyonel (Yükselim) Yağışları
Alçak basınç alanlarında sıcak ve nemli hava kütlesi yükselerek soğur. Yükselme sonucunda yoğunlaşarak konveksiyonel yağışlar oluşur. Bu yağışlar;
- Ekvatoral bölgede
- Çöllerde
- Orta kuşak karalarının iç kesimlerinde
görülür. Kısa süreli gök gürültülü şeklinde oluşan bu yağışlar ülkemizde ilkbahar mevsiminde İç Anadolu Bölgesi’nde öğlenden sonra görülür. Bunlara yöre halkı kırkikindi yağışları ismini vermiştir.
2. Orografik (Yamaç) Yağışlar
Denizlerden gelen nemli hava kütlesi kıyıda yer alan dağlara çarparak yükselir ve soğur. Bu şekilde oluşan yağışlara yamaç yağışları denir. Türkiye’de dağların denize paralel uzandığı Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında görülür.
3. Cephe Yağışları
Sıcak ve soğuk karakterli farklı iki hava kütlesinin karşılaşmasıyla oluşan yağışlardır. Sıcak hava soğuk havanın üzerinde yükselerek yoğunlaşır. Ilıman iklim bölgelerinde özellikle sonbahar ve kış mevsiminde görülür.
Yeryüzünde Yağışın Dağılışını Etkileyen Faktörler
- Kara ve denizlerin dağılışı
- Sürekli ve yerel rüzgarlar
- Okyanus akıntıları
- Yeryüzü şekillerinin uzanış doğrultusu
- Yükselti
Yeryüzünde Yağışın Fazla Olduğu Yerler
- Ekvatoral bölge
- Savan bölgesi
- Muson bölgesi
- Ilıman okyanusal iklim bölgesi
Yeryüzünde Yağışın Az Olduğu Yerler
- Dönenceler çevresi
- Kutuplar çevresi
- Orta kuşak karalarının iç kesimleri