Yaralar Nasıl İyileşir?

0
Advertisement

İnsan vücudu kendi kendini nasıl tamir eder? Yaralanan yerlerimiz nasıl iyileşir, kırıklar, yanıklar nasıl onarılır, hakkında yazı.

yara Yaralar Nasıl İyileşir?

Kendi kendini tamir etmek vücudumuzun en büyük özelliğidir. Bu özellik olmasaydı birçok hastalıklardan, yaralardan kurtulamazdık.

Bilirsiniz, vücudun temeltaşı hücredir. Hücreler birleşerek dokuları meydana getirirler. Bütün organlarımızın çalışması dokularımıza bağlıdır. Her organı, su bitkileriyle dolu, küçük bir dere ile sulanan bir toprağa benzetebiliriz. Bu dere, içindeki bitkilerin çıkardıkları kimyasal maddeleri, daha başka artıkları alır. Bu dere vücudumuzdaki kan damarları ile kılcallardır. Kan da başka dokularımız gibi bir dokudur; ne var ki onun hücreleri öteki doku hücreleri gibi durucu değildir. Kan hareket eden, böylece vücudumuzun her yanına giden, hücrelere gerekli besin maddelerini taşıyan bir dokudur.

Kanın önemi yalnız besinleri taşıması, artıkları alması değil, taşıdığı kimyasal maddelerle de organlarımıza hayat vermesidir. Organlarımız ancak hücrelerimizle dokularımızın tam bir düzen içinde çalışması sonunda sağlam iş görebilir. Bunun yanısıra biz de sağlam bir vücut kazanırız.

Bir yerimiz yanınca, yaralanınca, her hangi bir şekilde zarara uğrayınca organizma hemen bu yeni duruma uyar. Uğranan zararı gidermek için, organizma hemen kendi kendine tedbirler almaya, bu tedbirlerden kimisini önce, kimisini sonra olmak üzere sıralamaya bile başlar. Bir atardamar kesilip de kan fışkırarak akmaya başlayınca, kan basıncı azalır, hasta baygınlık geçirir, kanama azalır. Daha sonra yarada bir kan pıhtılaşması olur, kandaki fibrin maddesi damarın parçalanan bölümünü örer, kapatır. Artık kanama durmuştur.

Advertisement

Vücut küçük bir bağırsak yarasını, hiçbir tedaviye ihtiyaç bırakmadan, kendi kendine tamir edebilir: Önce yaralanan yer hareketsiz kalır; sanki o bölge geçici olarak felce uğrar. Bu hareketsizlik dışkının karın boşluğuna akmasını önler. Sonra bağırsağın bir başka bölümü yaranın üstüne doğru gelerek oraya yapışır. Böylece, 4-5 saat içinde yara kapanmış olur.

Kendi kendine iyileşen kırıklar bile vardır. Bu gibi durumlarda, kan dolaşımı hızlanır, kan o yaralı bölgeye daha çok besin taşımaya başlar. Bu çalışma sonunda, kırık kemiğin yanındaki kaslar kıkırdak yapmaya koyulur. Böylece, ilk önce, kıkırdak kemiğin kasa değip onu zedelemesini önler; sonra da, kıkırdak yavaş yavaş sertleşip kemik olur, kemiğin kırılan yerini tamir eder.


Leave A Reply