Yaşar Kemal’in Önemli Eserlerinin Kısa Özetleri Konuları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ünlü yazarımız Yaşar Kemal’in önemli eserleri, bu eserlerin konusu ve kısa özetleri. Yaşar Kemal kitaplarının özetleri.

İnce Memed

İnce Memed

İnce Memed, geri kalmış bölgelerde (Çukurova) halkı sömüren güçlerle (Abdi Ağa), halka kurtuluş umudu olan eşkiya (İnce Memet) çatışmasıdır. 1925-1933 arasında köy yaşamı (Dikenlidüzü), gençlik aşkı (Memet-Hatçe), mert Jandarma (Asım Çavuş) kötü efeler (Delidurdu Çetesi), kız kaçırma, mağarada doğum, jandarma kuşatması, genel af, İnce Memet’in anasının ve eşinin ölümlerinden olan öç odağı ağayı öldürüp yeniden dağa çıkışı. Şiirsel anlatımı, yöresel dil zenginliği, haklı ve yasal bir düzene duyulan özlem ve kahramanlık çağı dileklerine cevap olan konusuyla Varlık Roman Armağanı’nı kazanan eser (1955), hemen bütün dünya dillerine çevrildi.

Al Gözüm Seyreyle Salih

Al Gözüm Seyreyle Salih

Al Gözüm Seyreyle Salih, ilk kez bu romanında, konusunu İstanbul dolaylarındaki bir kıyı kasabasından (Şile) almakta, buluğ öncesi düş ve coşku çağındaki bir çocuk delikanlının kendine özgü özel yapısını yansıtır. Dünyaya hayran, güzelliklere vurgun, eşyaya sihirli güçler ekleyen düşleriyle küçük Salih; hem Balıkçı Temel Reis’in tayfası olma özleminde, hem demirci İskail Usta’ya çırak olma yazgısındadır. Kaçakçı Metin Ağabey’e oyuncak kamyona, yaralı martıya duyduğu ilgi hep abartılmış düşlerle içiçedir; böylece yazar, istediği an çocuk kahramanın masal-efsane dünyasına atlamak fırsatlarını bulur. Martı ve Metin Ağabey ölür, kamyon büyüsünü yitirir; yeni ufukların gezileri yerine demirci dükkanının örs ve körüğü Salih’i yaşamın gerçeğine çeker.

Orta Direk

Advertisement

Orta Direk

Orta Direk, Çukurova Bölgesi’nin yaşam kavgalarından çeşitli kesitler veren yazarın yalın, düz, gerçekçi, etkili eserlerinin başında gelir. Dağ köylerinden Yalak’da Çukurova ırgatlığının vaktini bekleyenler arasında Meryemce Ana, oğlu Uzunca Ali, gelin Elif ve Hasan ile Ummuhan çocuk, göç saatini bildirecek Halil Emmi’nin kararı üzerine yola koyulurlar. Tek at ölünce yol uzar, güçlükler artar, inatçı Meryemce oğluna zehir eder günleri. Onu da sırtlayan Uzunca Ali, iş ve ekmek ardındaki insan iradesinin bir simgesi olduğu kadar büyüklerine saygılı Anadolu erkeğinin özverili çalışkanıdır. Kısır tarlalardaki verimsiz ırgatlıklarla muhtar Sefer’in kancıklığı olaylan sürdürür. Konuyu yürüten Yer Demir Gök Bakır ile (1963) Ölmez Otu (1969), diziyi bir üçleme olarak tamamlar; yazarın masal coşkusuyla destansı anlatıma dönük niyetlerinin sonucu olan öteki ürünlerine göre, Çukurova gerçeğini sıradan insanların yazgısında işleyen başarılı çalışması sayılır.

teneke

Teneke

Teneke, yazarın Çukurova gözlemlerinden konu alan bu küçük eseri, dar bölgelerde söz sahibi çeltikçilerin çıkarlarına karşı durmak isteyen görev-sever, yurtsever kaymakam Fikret Irmaklı’nın dramını konu edinir. Halk zararına ekimi önlemek isteyen kaymakam, siyasal makamlara söz geçiren varlıklı toprak sahiplerinin oyununa gelir; haklarım savunmak için öne geçtiği çalışmada yalnız kalarak ardından teneke çalma çalma başka ilçeye yolcu edilir. Sevgi ve içyükümlülüğü duyan birkaç halk insanının duygularım yeter sayan kaymakam yenik ve bozgun içinde değil, koşullarla daha iyi baş edebilecek bir bilenme olgunluğunda, zengin bir deney sahibidir. Birkaç basımdan sonra yazarın Bütün Hikâyeler adlı kitabına alındı (1967), daha önce oyunlaştırılarak İstanbul’da sahnelenmişti (1965).


Yorum yapılmamış

Leave A Reply