Yayalar Trafikte Neler Yapmalı Nasıl Davranmalı?

0
Advertisement

Trafikte yayaların uyması gereken kurallar nelerdir? Yayalar nelere dikkat etmelidir, maddeler halinde açıklamalar.

yayalarYayalar Trafikte Neler Yapmalı Nasıl Davranmalı?

1) Bütün trafik kurallarında hafif taşıtın ağır taşıta yol vermesi esastır. Her hangi bir otomobil, hattâ motosiklet, insana göre ağır bir taşıt olduğundan, yayaların, taşıtlara yol vermesi gerekir. Hareket halindeki bir aracın şoförü, en azından, birkaç tonluk bir taşıta kumanda ediyor demektir. Böyle bir durumda onun manevra yapması, durması yayanın durmasından, ya da biraz hızlı yürüyüvermesinden çok zordur. Bu bakımdan, yayalar şoförün ağır, ciddi bir görev başında olduğunu akıldan çıkarmamalıdır. Bunun için:

*** Yayaların daima taşıtlara yol vermesi gerekir.

2) Kaldırımdan inmek zorunda ka-lacaksak mutlaka arkaya bakmalıyız. Çok defa yanımızdan geçen bir otomobilin gürültüsü, arkadan gelen bir başka arabanın gürültüsünü duymamızı önler. Bu durumda yanımızdaki araba geçer geçmez kaldırımdan inmeye kalkarsak, bizden böyle bir hareketi beklemeyen arkadaki arabanın altına düşeriz. Bunun için:

*** Kaldırımdan inerken, karşıya geçerken mutlaka arkaya bakmalıyız!

Advertisement

3) Yol taşıtlar için, kaldırım da yayalar içindir. Bir yoldaki trafiği iyice kollamadan, duran bir taşıtın önünden yola çıkmamalıyız. Arkadan gelen bir araba bizim birden yola fırlayacağımızı düşünmez, çünkü yol hakkı onundur. Bunun için:

*** Duran bir taşıtın önünden birdenbire caddeye çıkmamalıyız!

4) Keskin dönemeçlerde, birdenbire bir taşıtla karşılaşmak ihtimali her zaman vardır. Bunun için:

*** Dönemeçlerde, rasgele karşıya geçmemeliyiz!

5) Bizi trafik kazasından kurtaracak şey, ancak kendimize güvenimiz, kendi tedbirimiz olabilir. Karşıdan karşıya geçerken, “Nasıl olsa şoför beni görüyor, elbette çarpmaz” diye düşünmek çok hatalıdır. Şoför manevra yapamayacak kadar acemi, ehliyetsiz, ya da sarhoş olabilir. Bunun için:

*** Şoförlerin her zaman hata yapabileceğini unutmamalıyız!

Advertisement

6) Hele yokuş aşağı gelen araçlara çok dikkat etmeli, “Otobüs nasıl olsa durakta duracak, taksi nasıl olsa yavaşlayacak” dememelidir. Bir fren patlaması hayatınıza mal olabilir. Bunun için:

*** Taşıtların her an bize zarar verecek şekilde bozuluvereceğini unutmamalıyız!

7) Şehir dışı karayollarında kaldırım yoktur. Bu bakımdan, kaldırımsız yoldan gidenlerin, karşıdan gelecek taşıtı görmek için, yolun solundan gitmesi gerekir. Kendimiz solda olunca karşıdan gelen taşıtı görür, durumumuzu ayarlarız, arkamızdan gelen ise zaten sağımızdan geçip gider. Bunun için:

*** Kaldırımsız yollarda yolun solundan gitmeliyiz .

8) Trafik memurlarının şehir içindeki kazaların önlenmesinde, şehir trafiğinin düzene konulmasında büyük rolü vardır. Bunun için:

*** Trafik memurlarının işaretlerine mutlaka uymalıyız!

Yolda olduğu gibi taşıtın içindeyken de gözeteceğimiz kurallar vardır, çünkü bir taşıtın içindeyken de çeşitli kazalara kurban gidebilir, ya da kazaya yol açabiliriz. Bunları önlemek için:

*** Otomobil kalkarken mutlaka kapının iyice kapatılmış olduğuna dikkat etmek, küçük çocukları kapıya yakın oturtmamak, böyle bir zorunluk varsa kapıyı kilitlemek unutulmamalıdır.

*** Otomobil tam durmadan kapıyı açmak çok tehlikelidir. Hem kendiniz otomobilden düşebilir, hem de kapının bir yayaya çarparak yaralanmasına yol açabilirsiniz.

*** Otomobilden inerken, sol kapıyı açmamalıdır. Arkadan gelen otomobil, sol kapının açılacağını düşünmek zorunda değildir. Bu durumda yanınızdan geçerken kapıya da, size de çarpabilir. Onun için, hep sağdan inip binmelidir.

*** Otomobilde, otobüste giderken, eli, kolu, başı pencereden çıkarmak çok feci kazalara yol açar. Bundan kesin olarak sakınmalı, çocukların bu gibi hareketlerine meydan vermemelidir.

Advertisement


Leave A Reply