Graves Hastalığı Nedir? Graves Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Graves hastalığı nedir, nasıl bir hastalıktır? Graves hastalığı neden meydana gelir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Graves Hastalığı

Graves hastalığı nedir?

Graves hastalığı tiroid bezini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Tiroid boynunun önünde küçük bir bezdir. Vücudun enerjiyi nasıl kullandığını düzenleyen T3 ve T4 adlı hormonları üretir. Tiroid hormon seviyeleri beyinde bezelye boyutunda bir bez olan pituitary tarafından kontrol edilir.

Graves hastalığında, bağışıklık sistemi, TSH gibi davranan antikorları üretir ve tiroidin vücudunuzun ihtiyacından daha fazla tiroit hormonu oluşturmasına neden olur. Buna aşırı aktif tiroid veya hipertiroidizm denir. Aşırı aktif bir tiroit, kalp hızı ve vücudunuzun gıdayı enerjiye dönüştürme hızı gibi vücudun her fonksiyonunun hızlanmasına neden olur. Graves hastalığı, aşırı aktif tiroidin nedenlerinden biridir. Hashimoto hastalığı, tiroidini etkileyen başka bir otoimmün hastalıkla yakından ilişkilidir.

Graves hastalığının belirtileri nelerdir?

Graves hastalığına yakalanmış insanların çoğunda aşırı aktif tiroid belirtileri vardır:

Guatr (büyümüş tiroid)
Uyku problemi
Sinirlilik
Isı hassasiyeti, terleme artışı
El titremesi
Hızlı kalp atışı
Cildin incelmesi ve ince, kırılgan saçlar
Sık bağırsak hareketleri
Diyetsiz kilo kaybı
Yorgunluk ve kas güçsüzlüğü
Adet akışı veya adet periyodunun uzaması
Hamile kalma problemleri

Advertisement

Göz değişimleri. Graves hastalığı olan bazı insanlarda, gözlerin arkasındaki doku iltihaplanır ve şişer. Bu, bir veya iki gözün şişmesine veya rahatsızlığına neden olabilir. Bazen görmeyi etkiler. Göz belirtileri, Graves hastalığının diğer semptomlarının başlamasından önce, aynı anda veya sonrasında ortaya çıkabilir. Nadiren normal tiroid fonksiyonlu insanlarda ortaya çıkabilir. Bu göz problemlerinin neden oluştuğunu bilmiyoruz. Sigara içen insanlarda daha sık görülürler ve gözenekler göz belirtilerini daha da kötüleştirir. Göz problemleri genellikle tedavisiz iyileşir.

Cildin kızarması ve kalınlaşması, genellikle ayakları parmakları ve üzerinde. Bu nadir cilt problemi ciddi değildir ve genellikle ağrısızdır. Bu cilt problemi olan çoğu kişide Graves hastalığının göz sorunları var.

Graves hastalığının belirtileri yavaş ya da aniden ortaya çıkabilir ve bazen diğer sağlık sorunları ile karıştırılabilir. Graves hastalığı olan bazı kişilerin belirtileri yoktur.

Graves hastalığına kimler yakalanır?

Hem kadınlar hem erkekler Graves hastalığına yakalanabilir. Ama kadınları erkeklerden 10 kat daha fazla etkiliyor. Graves hastalığı her yaştan insanda görülür, ancak çoğunlukla 20-30’lu yaşlarda başlar. Graves hastalığına yakalanmış insanlar genellikle tiroid veya diğer otoimmün hastalıkları olan aile üyelerine sahiptirler. Graves hastalığına yakalananlar bazen başka otoimmün hastalıklara, örneğin:

Vitiligo – cildinize rengini veren hücreleri yok eden bir hastalıktır.
Romatoid artrit – vücudun her yerinde eklemleri etkileyen bir hastalık.
Addison hastalığı – adrenal bezleri etkileyen bir hastalık
Tip 1 diyabet – kan şekeri düzeylerinin çok yüksek olmasına neden olan bir hastalık.
Kötücül anemi – vücudunuzun B12 vitamini emilimini ve yeterince sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmasını engelleyen bir hastalık
Lupus – eklemler, cilt, kan damarları ve diğer organlar gibi vücudun birçok yerinde hasara neden olan, bir hastalık

Advertisement

Graves hastalığının nedenleri?

Birçok faktörün Graves hastalığına yakalanılmasında rol oynadığı düşünülmektedir. Bunlar arasında şunlar olabilir:

Genler. Bazı insanlar genlerinden dolayı Graves hastalığına yakalanırlar. Araştırmacılar, ilgili geni veya genleri bulmak için çalışıyorlar.

Cinsiyet. Cinsiyet hormonları rol oynar ve Graves hastalığı erkeklerden daha çok kadınları etkiler.

Stres. Ağır duygusal stres veya travma, Graves hastalığının başlamasını tetikleyebilir.

Gebelik. Hamilelik tiroidi etkiler. Graves hastalığını yakalayan genç kadınların yüzde 30’u semptomların başlangıcından 12 ay önce hamile kalmıştır. Bu, bazı kadınlarda Graves hastalığını tetikleyebileceğini göstermektedir.

Enfeksiyon. Enfeksiyon Graves hastalığının başlangıcında rol oynar, ancak herhangi bir çalışma, enfeksiyonun doğrudan Graves hastalığına neden olduğunu göstermemiştir.

Graves hastalığım olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Graves hastalığına yakalanmış birçok insanın rahatsız edici semptomları vardır. Graves hastalığının belirtileri varsa, doktorunuz aşağıdaki testi isteyebilir.

Tiroid fonksiyon testleri. Vücudunuzda doğru miktarda tiroid hormonu (T4) ve TSH olup olmadığını görmek için bir kan örneği laboratuvara gönderilir. Bazen rutin tiroid fonksiyon taraması semptomu olmayan bir insanda aktif tiroidi ortaya çıkarır. Bu gibi durumlarda, doktorlar, seviyelerin normale dönüp dönmediğini görmek için bekleme veya tedavi önerirler.

Radyoaktif iyot alımı (RAIU). Bir RAIU, tiroidin ne kadar iyot aldığını söyler. Tiroid, iyot alır ve tiroid hormonu yapmak için kullanır. Yüksek bir alım miktarı Graves hastalığına işaret eder. Bu test, aşırı aktif tiroidin diğer muhtemel nedenlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Antikor testleri. Graves hastalığını öngören antikorları aramak için bir kan örneği laboratuvara gönderilir.

Advertisement

Graves hastalığı gebelik sırasında tanı koymak zor olabilir, çünkü normal gebelik ile aynı belirtilerin çoğunu, -yorgunluk ve ısıya dayanıksızlık gibi- gösterir. Ayrıca, bazı laboratuvar testleri daha zor yorumlanabilir. Ayrıca, doktorlar gebelik sırasında diğer sebepleri ortadan kaldırmak için RAIU kullanamazlar.

Graves hastalığı nasıl tedavi edilir?

Graves hastalığı için 3 ana tedavisi vardır:

Antitiroid tıbbı. Bu yöntemde kullanılan ilaçlar tiroid bezini, çok fazla tiroit hormonu yapmaya karşı korur. Bu ilaçlar genellikle 1 ya da 2 yıldan fazla kullanılmaz. Bazı insanlar için tiroid fonksiyonları, ilaçlar kesildiğinde normale döner. Fakat çoğu insan için aşırı aktif tiroid geri gelir.

Radyoaktif iyot (RAI). Tiroid bezi, tiroit hormonu yapmak için iyot kullanır. Bu tedaviyle, radyasyon vererek tiroide zarar veren bir iyot türü RAI içeren bir hap yutturulur. RAI daha az tiroid hormonu yapılmak üzere tiroid hücrelerini yok eder. Bu aşırı aktif tiroidi iyileştirir. Ancak, vücudunuz artık gerekli tiroid hormonunu üretemeyeceğinden muhtemelen hayatınızın geri kalan kısmında tiroid hormonu almanız gerekecektir. RAI uzun süredir kullanılmaktadır ve vücudun diğer bölümlerine zarar vermez veya infertilite veya doğum kusurlarına neden olmaz.

Ameliyat. Tiroidin çoğu veya tamamı kaldırılır. RAI’da olduğu gibi cerrahi aşırı aktif tiroidi tedavi eder. Ancak, vücudunuz yeterli tiroid hormonu üretemez ve yine dışarıdan tiroid hormonu almanız gerekir.

Sizin için en iyi tedavi pek çok faktöre bağlı olacaktır. Antitroid ilaçları ve RAI veya bunların ikisinin bir karışımı genellikle tercih edilir. Tedavi sırasında ve sonrasında, doktorunuz tiroid hormon düzeylerini izlemek isteyecektir.

Graves hastalığı tedavi edilmezse ne olabilir?

Tedavi edilmeyen, Graves hastalığı kalp problemleri, zayıf ve kırılgan kemikler hatta ölümle sonuçlanabilir. “Tiroid fırtınası”, aşırı nöbetli tiroid tedavisi yapılmadığında ortaya çıkabilen, hayati tehlike oluşturan çok seyrek bir durumdur. Travma, ameliyat ya da enfeksiyon gibi akut bir stres genellikle bunu tetikler. Hamile kadınlarda, tedavi edilmemiş hastalık anne ve doğmamış bebeğin sağlığını tehdit edebilir.

Hamilelik tiroidi etkiliyor mu?

Hamilelik sırasında normal hormon değişiklikleri tiroid hormon düzeylerini artırmaya neden olur. Tiroid, gebelik sırasında sağlıklı kadınlarda hafifçe büyüyebilir, ancak hissedilmez. Bu değişiklikler hamilelik veya doğmamış bebeği etkilemez. Ancak, tedavi edilmemiş tiroid sorunları gebeliği ve büyümekte olan bebeği tehdit edebilir. Normal gebelik belirtileri, yorgunluk ve sıcak hissi gibi hamilelikteki tiroid sorunlarını gözden kaçırmayı kolaylaştırabilir. Bu yüzden eğer aşırı aktif tiroid semptomları varsa veya bir guatr fark ederseniz, doktorunuza söyleyin.

Graves hastalığım var ve bebek sahibi olmak istiyorum. Hamile kalmaya çalışmadan önce ne yapmalıyım?

Graves hastalığına yakalanmış kadınlar hamile kalabilirler. Ancak hamileliğinizin planlandığından emin olun. Hamilelik öncesinde Graves hastalığı iyi kontrol edilmelidir. Bunun nedeni, tedavi edilmemiş veya kötü muamele görmüş Graves hastalığının anneye yönelik sorunlara yol açabileceği, örneğin:

Preeklampsi
Erken doğum
Plasental yineleme
Düşük
Kalp yetmezliği

Tedavi edilmeyen graves için bebekteki sağlık problemleri

Advertisement

Tiroid problemleri
Erken doğum
Düşük doğum ağırlığı
Ölü doğum


Leave A Reply