Yemek Borusu Nedir? Ne İşe Yarar? Nerededir? Yapısı Görevleri ve Özellikleri

0
Advertisement

Yemek Borusu nedir, ne işe yarar? Yemek borusunun yapısı ve görevleri nelerdir? Yemek borusunun özellikleri hakkında bilgi.

Yemek Borusu

yemek borusu

Yemek borusu (özofagus), yiyecekleri ağızdan sindirim sistemine taşıyan uzun, içi boş bir organdır. Tipik olarak yemek borusu doğrudan ağızdan sindirim sistemine gider. Bazı hayvanların özel bir mide bölgesi yoktur ve yemek borusu doğrudan bağırsaklara dökülür. Daha yüksek boylu hayvanlarda yemek borusu besini göğüs boşluğundan mideye taşır. Akciğerli hayvanlarda yemek borusu ve gırtlak, boğazın arka tarafında bulunan yutaktan sonra ayrılır. İnsan sindirim sisteminin yukarıdaki diyagramında yemek borusu vurgulanmıştır.

Yemek borusu, başlangıçta endodermden veya embriyonun en içteki hücre katmanlarından türetilen birkaç hücre katmanından oluşur. En içteki hücreler mukozaya veya vücudu sindirilen gıdalardan ayıran bir astara dönüşür. Bunun da ötesinde, çeşitli kasların, damarların, sinirlerin ve diğer bağ dokularının bağlanmasına izin veren bağ dokularını içeren submukozadır.

Yemek borusu, hem peristalsisi kontrol eden hem de yemek borusundaki yiyecekler hakkında beyne sinyaller sağlayan bir dizi sinir tarafından kontrol edilir. Vagus siniri peristaltizmi veya sindirim sisteminin sıkma kasılmasını kontrol eder. Sempatik gövde, yemek borusundan beyne sinyaller gönderen ve yemek borusu ve sindirim sisteminin diğer bölümlerinin periyodik kasılmalarını kontrol etmeye yardımcı olan bir dizi sinirdir.

yemek borusu

Advertisement

Yemek Borusunun İşlevi

Yemek borusu, kalbi ve akciğerleri koruyan göğüs boşluğu yoluyla sindirim sistemi ile önemli bir bağlantıdır. Yemek borusu, yiyecekleri bu boşluktan taşır, onu ayrı tutar ve kas kasılmaları ile hareket ettirir. Yemek borusunun her iki tarafındaki iki sfinkter, yiyeceği küçük birimlere ayırır. Yemek borusunun boyutu ve karmaşıklığı türe göre değişir.

İlgili Biyoloji Terimleri

  • Gırtlak – Bazı hayvanlarda ses tellerini barındıran trakea ve akciğerlere giden tüpün başlangıcı.
  • Yutak – Boğazın yemek borusu ve gırtlağın bağlandığı özel bölge.
  • Trakea – Akciğerlerin bronşlarına giden larinksin altında.
  • Peristalsis – Yiyecekleri sindirim sistemi boyunca hareket ettiren kas kasılmaları, sindirim sistemini çevreleyen düz kası sistematik olarak kasılır.

Örnek Soru:

Sanat ve bilim genellikle toplumda kesişir. Pek çok hikâye ve sanatsal çalışmada, bir insan bir hayvan tarafından yutulur ve sindirim sisteminden geçerek diğer tarafa güvenle ulaşır. Bu pek mümkün olmasa da, bazı hayvanlarda diğerlerine göre kesinlikle daha uygundur. Bu hayvanlardan hangisinde yemek borusu vardır ve bu da hikayeyi daha uygulanabilir yapar?

A. Bir yılan
B. Balina
C. Köpekbalığı

Cevap:

A şıkkı doğrudur. Yılanlar, diğer sürüngenler gibi yiyeceklerini bir bütün olarak yutarlar. Bu, yemek borusunun yılanların aldığı büyük öğünleri barındırabilmesi için genişleyebilmesi gerektiği anlamına gelir. Köpekbalıkları yemek yemek için çok farklı bir yöntem kullanır. Çok sayıdaki dişleri büyük bir tırtıklı bıçak görevi görür ve büyük et parçalarını çıkarmak için başlarını ileri sallarlar. Balinalar ya sudan çok küçük öğünleri süzen balinaları ya da ısırık büyüklüğündeki avlarını yakalamak için keskin dişler kullanan ya da daha büyük avları parçalayan dişli balinalardır. Hem B hem de C’de, bir insan yemek borusu bir yana, ağzından geçen bir yolculuktan bile kurtulamaz. Bazı yılanların bir insanı yiyebilecek kadar büyüdüğü biliniyor, bu da en azından bir insanı yutmayı hikayenin bir parçası olarak mümkün kılıyor.


Leave A Reply