Yer Fıstığı Nerede ve Nasıl Yetişir? Yer Fıstığı ve Antep Fıstığı Hakkında Bilgi

0

Yer fıstığı ve antep fıstığı hangi ülkelerde ve hangi iklim koşullarında yetişir? Yer fıstığı antep fıstığı yetiştiriciliği, kullanım alanları hakkında bilgi.

Yer Fıstığı

Yer Fıstığı; Günümüzde başta gelen yerfıstığı üreticileri Çin, Hindistan, Nijerya ve Senegaldir. ABD’de (Teksas) yerfıstığı yetiştirilir. Yalnız 0.6 milyon hektarlık alanın bu amaçla kullanıldığı ülkede üretim gelişmiş tarım yöntemleri nedeniyle oldukça yüksek bir düzeydedir. Bunun sonucu olarak ABD toplam yerfıstığı dışsatımının yarıdan fazlasını karşılar.

Yerfıstığı tropikal kuşakta, yaprakların gövdeyle birleştiği yerde açık sarı çiçek veren ot cinsinden bodur bir bitki biçimini alır. Yumurtalıktan, döllenmeden sonra büyüyen, yere doğru uzayarak tohum taslaklarını toprağa bırakan küçük bir sap çıkar. Örgü biçiminde damarlı, sert süngersi kabuklar içindeki tohumlar toprağın altında olgunlaşarak bildiğimiz yerfıstığını oluşturur.

Genellikle metrekarede 20-40 bitki yetişebilir. Bu bitkilerin 2-3 çenekli sürüngen ve sarmaşık, erken ve geç olgunlaşan türleri vardır. Erken olgunlaşan türlerin gelişim süreleri 90-100 gün arasındadır. Bunlardan sağlanan ürün 150-180 günde olgunlaşan türlere oranla daha fazladır. Yerfıstığı bulaşıcı bir hastalık olan “sedomona”dan;bir virüsün neden olduğu mantar hastalığından etkilenir.

Ortalama % 45 yağ içeren bitki, bitkisel yağların üretiminde kullanılır. Tuzlu fıstık ezmesi ve çorbası yapılan yerfıstığı kavrulduktan sonra meze olarak da tüketilebilir. Yerfıstığı dışalımı yapan başlıca ülkeler Kanada, Japonya ve bazı Batı Avrupa ülkeleridir.

Ülkemizde yerfıstığı yetiştiriciliği

Akdeniz Bölgesi, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgesinin bazı bölümlerinde ağırlık kazanmış olup, küçük aile işletmeleri şeklinde yapılmaktadır. Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illerinde ekonomik olarak üretilmektedir.

Antepfıstığı Hakkında Bilgi

ANTEPFISTIĞI, (Lat. Piciacia vera). Antepfıstığıgillerden 5-20 metre yüksekliğinde bir ağaç ve bunun şamfıstığı da denen, yenen tohumları.

Antepfıstığının anayurdu Asya’dır. Ağaç, kuruyemiş olarak yenen ve çeşitli yiyeceklere katılan yağlı tohumlarından dolayı ekonomik açıdan büyük önem taşır. Bu nedenle yurdumuzun Gaziantep yöresinde çok yetiştirilmekte, ayrıca Batı ve Güney Anadolu’da yetiştirilmesinin yaygınlaşmasına çalışılmaktadır. Antepfıstığı yetiştirilmesinde ülkemizde tutulan bir başka yol da, bu bitkinin çeliklerini, Güney ve Batı Anadolu’da doğal olarak bulunan, aynı cinsten menengiç ağacı üzerine aşılamaktır.

Antepfıstığıgiller, (Lat. Anacardiaceae). İkiçeneklilerin kışın yaprağını döken ya da sürekli yeşil kalan, reçineli ağaç ya da ağaççıkları kapsayan familyası. Sakız adı verilen reçine, familya üyelerinin kabuklarında bulunur. Bileşik ya da basit olan yaprakların dizilişi almaşıktır. Meyve fındıksı, kapsül ya da çekirdekli sulu meyve biçimindedir. Familyanın, her iki yarıkürenin tropik ve alttropik bölgelerinde yayılmış 70 kadar cinsi ve 600 kadar türü vardır. Sakızağacı, menengiç. antepfıstığı, sumak ve yalancı karabiber ağacı bu familyadandır.


Leave A Reply