Kaşıntı nedir? Neden kaşınırız? Kaşıntıya sebep olan durumlar, hastalıklar nelerdir, hakkında bilgi.
Kaşıntı; çok değişik sebeplere bağlı bir belirtidir. Ayrıca her şahsın kaşınmaya karşı gösterdiği cilt hassasiyeti de bir değildir. Aynı sebep, bir kimsede dayanılmaz kaşıntılar yaparken bir başkasına hiç tesir etmeyebilir. Kaşıntıları başlıca üçe ayırabiliriz:
1 — Deride her hangi bir belirti, yapmayan kaşıntılar (İç sebepler); 2 — Derideki bir hastalığa bağlı kaşıntılar (Dış sebepler); 3 — Yerel kaşıntılar.
1 — Deride Belirti Yapmayan Kaşıntılar. — Yaşlılarda çok defa kaşıntılar olur. Bu gibi kaşıntılar damar sertliğine ve hormon yetersizliğine bağlıdır. Üremi, şeker hastalığı da kaşıntı yapar. Sebebi belli olmayan kaşıntılarda tansiyon, idrar ve kan şekerine baktırmak uygun olur. Sarılık geçirmekte olanlarda safra asitlerinin vücutta birikmesinden dolayı kaşıntı vardır. Hastalık geçince ortadan kalkar.
Deride kurdeşen şeklinde bir döküntü yapmadan, besin, ya da ilâçlara bağlı kaşıntılar da olabilir. Hassas kimselerde, balık, sucuk, pastırma, midye, konserve et, çilek, peynir, yumurta, çikolata gibi yiyecekler, kinin atropin, morfin, iyot, brom gibi ilâçlar bu şekilde kaşınmalara sebep olabilir. Böyle kaşıntıları hemen bir karaciğer bozukluğuna bağlamak doğru değildir. Sebep daha çok alerjidir.
Yünlü giyecekler, kürkler, sabun, saç boyaları da bazı kimselerde kaşıntı yapabilir. Kaşıntıların meslekle de ilgisi olabilir. Şeker, arpa, hububatla devamlı ve çok fazla temas edenlerde, bakkallarda, bahçıvanlarda, kuş, inek, kedi köpek gibi hayvan besliyenlerde inatçı kaşıntılar görülebilir. Bunların sebebi bazı maddelerde ve hayvanlarda yaşıyan parazitlerdir. Kabızlık ve barsak solucanları da kaşıntı yapabilir.
Hormonlara bağlı kaşıntılar bilhassa kadınlarda aybaşı günlerinde, gebelikte, menapoz denilen aybaşı halinden kesilme yaşlarında ortaya çıkar.
Bazı kimselerde kış mevsiminde kaşıntılar olur. Bu soğuğa, A vitamini noksanlığına, yünlü çamaşırlara ve sık sık yıkanmamaya bağlı olabilir. Eğer hiçbir iç ve dış sebep bulunamıyorsa o vakit kaşıntının asabi olduğu düşünülür.
2 — Deride Bir Hastalığa Bağlı Kaşıntılar. — Uyuz, bitlenme, egzama, kurdeşen ve çeşitli deri hastalıklarında en önemli belirti kaşıntıdır.
Kurdeşen alerjiye bağlı bir deri belirtisidir. Sebep, balık, midye, domuz ve dana eti, konserve, ıstakoz, çilek, mantar gibi yiyecekler, ya da kinin, salisilat, sülfamit, penisilin, streptomisin gibi ilâçlar olabilir.
Bu gibi maddeleri aldıktan kısa bir süre sonra, şiddetli bir kaşınmayla yer yer değişik büyüklükte pembe, kırmızı kabartı ve şişlikler görülür. Kaşıntı çok ıstırap verir. Serum şırıngalarından sonra da kurdeşen ve kaşıntılar olabilir.
Yerel Kaşıntılar. — Bağırsak parazitlerinden oksiyürler çok defa anus kaşıntılarının tek sebebidir. Bundan başka, hemoroitler, kıl dibi iltihapları, kabızlık, şeker hastalığı, üremi, gut, romatizma, alkolizm ve alerjik sebepler de anus kaşıntısı yapabilir
Âdet zamanları, gebelik, aybaşı ha linden kesilme yaşları, ihtiyarlık akıntılar, vagina iltihapları, pislik kıl biti, vagina parazitleri vulva kaşıntılarına sebep olabilir. Sinir hastalıklarında, isteride de vulva kaşıntıları görülebilir.