Yıldırım Çarpması Nasıl Olur? Yıldırımın Etkileri ve Korunma Yolları

0
Advertisement

Yıldırımdan korunmak için ne yapmak gerekir, koruyucu önlemler nelerdir? Yıldırım çarpması nedir, nasıl olur, hakkında bilgi.

Yıldırım

Kaynak : pixabay.com

Yıldırım Çarpması

Elektrik akımının insan vücudundan geçmesi, organlarda çeşitli etkiler yapar. Bu etki akımın cinsine, voltajına, amper şiddetine, cildin kuru ve yaş olmasına göre değişir ve insanı ölüme kadar götürür.

Yıldırım çarpmasında, vücuttan milyonlarca volt ve binlerce amperlik akım geçeceğinden, aniden kömürleşme ve ölüm olur. Yıldırım bir kimseye tam isabet etmez de yakınına düşerse, solunum durmasıyla beraber elektrik şoku tablosu görülebilir. Bu durumda kalp atışları devam eder de, yalnız solunum durmuş olursa, 1-2 saatlik devamlı suni teneffüs yaptırmalıdır. Solunum başlayınca oksijen verilmeye ve çeşitli tıbbi tedaviye geçilir. Yıldırım şokuna uğramış bir kimseye kalp kuvvetlendirici ilaçlar vermek çok hatalıdır, aniden kalbin durmasına sebep olabilir.

Yıldırım çarpan herkes muhakkak ölmez. Vücuttan geçen akım, az olursa ve kalp, beyin gibi organlara dokunmazsa o zaman sadece yakar ve yaralar. Bunların tedavisi mümkün olur.

Bazı kimseler yıldırım çarpan kimselerin elektrikle yüklü olacağını, onlara dokunurlarsa kendilerinin de çarpılacağını sanırlar; bu yanlıştır. Yıldırım çarpan insan elektrikle yüklü değildir.

yıldırım

Advertisement

Yıldırımdan Korunma

Yıldırımdan korunmak için yıldırımkıran (siperisaika, paratoner) yapılır. Birçoklarının yanlış olarak sandığı gibi, yıldırımkıran yıldırımın düşmesini önlemez, ancak düşen yıldırımın binaya zarar vermeden toprağa akmasını sağlar. Bir yıldırımkıranın koruyuculuk görevini iyice yapabilmesi için belli bir ağırlık ve kalınlıkta olması, yere de gene belli kalınlıktaki tellerle bağlanması gerekir. Yıldırımkıranlar genel olarak bakırdan, paslanmaz alaşımlardan, galvanize çelikten vs. yapılır. Çeşitli yıldırımkıranlar vardır.

Yıldırımlar daha çok açık yerlere düşmektedir. Bu gibi yerlerde şimşekli havaya rastlayanlar, sivri yerlerden kaçınmalı, yere yatmalıdır. Bina içindeki kimseler nispeten yıldırımdan korunmuş olurlar.

Açıklık yerlerdeki ağaçlar bir sivrilik teşkil ettiği için yıldırımı çeker. Bazı kimseler ev yakınlarındaki ağaçların yıldırımkıran görevi yapıp yapamayacağını merak eder. Ağaç, evden yüksek ise yıldırımı üzerine çekerek yıldırımkıran vazifesi yapabilir. Ancak iyi bir iletken olmadığı için, ağaca düşen yıldırımdan ayrılan bir kolun gene eve sıçraması ihtimali vardır. Bunun için ağaca, ayrıca bir yıldırımkıran koymak, bunu yere bağlamak iyi olur.

Çelik binalar yıldırımdan korunmanın en iyi yoludur. Bu binalar bütünüyle bir yıldırımkıran vazifesi gördükleri için, buradakiler yıldırımdan zarar görmez.


Leave A Reply