Zolpidem İlaç Nedir? Ne İçin ve Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Zolpidem ilaç ne için kullanılır, ne işe yarar? Zolpidemin yan etkileri ve kullanım şekli nasıldır? Zolpidem neyi tedavi eder, hakkında bilgi.

Zolpidem

Zolpidem

Kullanımları

Zolpidem belirli bir uyku problemini (uykusuzluk) tedavi etmek için kullanılır. Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olur, böylece gece daha iyi dinlenebilirsiniz. Zolpidem, yatıştırıcı hipnotikler adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. Sakinleştirici bir etki yaratmak için beyninize etki eder.

Bu ilacın kullanımı genellikle 1 ila 2 hafta veya daha kısa tedavi süreleriyle sınırlıdır. Uykusuzluğunuz daha uzun süre devam ederse, başka bir tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını görmek için doktorunuzla konuşun.

Zolpidem Tablet nasıl kullanılır?

Zolpidem kullanmaya başlamadan önce prospektüsü okuyun. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza sorunuz. Bu ilacı, genellikle yatmadan hemen önce, doktorunuzun yönlendirdiği şekilde aç karnına ağızdan alın. Bir yemekle veya yemekten sonra almayın, çünkü hızlı bir şekilde çalışmaz.

Tableti dilinizin altına yerleştirin ve çözünmesine izin verin. Tableti yutmayın veya suyla almayın.

Advertisement

Olası olmasa da, bu ilaç nadiren geçici kısa süreli hafıza kaybına neden olabilir. Bu riski azaltmak için, tam bir gece uykusu için en az 7 ila 8 saat vaktiniz olmadıkça, bu ilacın bir dozunu almayın. Bundan önce uyanmanız gerekiyorsa, bazı hafıza kayıplarınız olabilir ve araba kullanmak veya makine kullanmak gibi uyanıklık gerektiren herhangi bir etkinliği güvenle yapmakta sorun yaşayabilirsiniz.

Dozaj cinsiyetinize, yaşınıza, tıbbi durumunuza, alabileceğiniz diğer ilaçlara ve tedaviye yanıtınıza bağlıdır. Dozunuzu artırmayın, daha sık almayın veya reçetelenenden daha uzun süre kullanmayın. Günde 10 miligramdan fazla almayın. Kadınlara genellikle daha düşük bir doz verilir, çünkü ilaç vücutlarından erkeklerden daha yavaş çıkarılır. Yaşlı yetişkinlere genellikle yan etki riskini azaltmak için daha düşük bir doz verilir.

Bu ilacı kullanmayı aniden bırakırsanız, yoksunluk belirtileri (bulantı, kusma, kızarma, mide krampları, sinirlilik, titreme gibi) olabilir. Yoksunluğu önlemeye yardımcı olmak için doktorunuz dozunuzu yavaşça düşürebilir. Zolpidem’i uzun süre veya yüksek dozlarda kullandıysanız, yoksunluk daha olasıdır.

Bu ilaç uzun süre kullanıldığında, işe yaramayabilir. Bu ilaç iyi çalışmıyorsa doktorunuzla konuşun.

Birçok insana yardımcı olsa da, bu ilaç bazen bağımlılığa neden olabilir. Bir madde kullanım bozukluğunuz varsa (uyuşturucu / alkolün aşırı kullanımı veya bağımlılığı gibi) bu risk daha yüksek olabilir. Bağımlılık riskini azaltmak için bu ilacı tam olarak reçete edildiği gibi alın. Daha fazla bilgi için doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Durumunuz 7 ila 10 gün sonra devam ederse veya kötüleşirse doktorunuza bildirin.

Advertisement

Bu ilacı almayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç gece uyumakta zorluk çekebilirsiniz. Buna ribaund uykusuzluğu denir ve normaldir. Genellikle 1 veya 2 geceden sonra gider. Bu etki devam ederse, doktorunuza başvurun.

Yan etkiler

Baş dönmesi veya koordinasyonda zorluk oluşabilir. Bu etkilerden biri devam ederse veya kötüleşirse, derhal doktorunuza veya eczacınıza bildirin. Baş dönmesi veya düşme riskini azaltmak için oturma veya yatma pozisyonundan yükselirken yavaşça kalkın.

Bu ilaç sizi gün boyunca uykulu yapabilir. Gündüz uyuşukluğunuz varsa doktorunuza bildirin. Dozunuzun ayarlanması gerekebilir.

Doktorunuzun bu ilacı reçete ettiğini unutmayın, çünkü size olan yararın yan etki riskinden daha büyük olduğuna karar vermiştir. Bu ilacı kullanan birçok insanın ciddi yan etkileri yoktur.

Hafıza kaybı, zihinsel / ruh hali / davranış değişiklikleri (yeni / kötüleşen depresyon, anormal düşünceler, intihar düşünceleri, halüsinasyonlar, karışıklık, ajitasyon, agresif davranış, kaygı gibi) ciddi yan etkileriniz varsa hemen doktorunuza bildirin. .

Bu ilaca çok ciddi bir alerjik reaksiyon nadirdir. Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi bir alerjik reaksiyon belirtisi fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın: döküntü, kaşıntı / şişme (özellikle yüz / dil / boğaz), şiddetli baş dönmesi, nefes darlığı.

Bu olası yan etkilerin tam bir listesi değildir. Yukarıda listelenmeyen diğer etkileri fark ederseniz, doktorunuza veya eczacınıza başvurun.

Önlemler

Zolpidem almadan önce, alerjiniz varsa doktorunuza veya eczacınıza söyleyin. Bu ürün, alerjik reaksiyonlara veya diğer sorunlara neden olabilecek aktif olmayan bileşenler içerebilir. Daha fazla bilgi için eczacınızla konuşun.

Bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza tıbbi geçmişinizi, özellikle de böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, akciğer / solunum problemleri (kronik obstrüktif akciğer hastalığı-KOAH, uyku apnesi), zihinsel / ruh hali problemleri (depresyon, intihar düşünceleri), bir madde kullanım bozukluğunun kişisel veya aile öyküsü (uyuşturucu / alkolün aşırı kullanımı veya bağımlılığı gibi), kişisel veya ailenin uyurgezerlik öyküsü, belirli bir kas hastalığı (myastenia gravis).

Bu ilacın etkileri, ertesi gün uyandıktan sonra bile sürebilir. 7 ila 8 saat uyku almadıysanız veya sizi uykulu yapan veya bu ilaca daha duyarlı olan diğer ilaçları aldıysanız, uyanık hissedebilirsiniz. Ayrıca baş dönmesi veya bulanık / çift görme yaşayabilirsiniz. Güvenli bir şekilde yapana kadar araba kullanmayın, makine kullanmayın veya uyanıklık gerektiren herhangi bir şey yapmayın. Bu ilaç ayrıca düşme riskini artırabilir. Alkollü içeceklerden kaçının.

Ameliyattan önce doktorunuza veya diş hekiminize kullandığınız tüm ürünler (reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) hakkında bilgi verin.

Advertisement

Çocuklar bu ilacın yan etkilerine, özellikle baş dönmesi ve halüsinasyonlara daha duyarlı olabilir.

Yaşlı yetişkinler bu ilacın yan etkilerine, özellikle baş dönmesi, karışıklık, kararsızlık ve aşırı uyuşukluğa karşı daha duyarlı olabilir. Bu yan etkiler düşme riskini artırabilir.

Hamilelik sırasında, bu ilaç sadece açıkça ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır. Bu ilacı gebeliğin son 3 ayında geç kullanan annelerden doğan bebeklerde olağandışı uyku hali, nefes darlığı veya yoksunluk belirtileri gelişebilir. Yenidoğanda alışılmadık belirtiler fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın. Riskleri ve faydaları doktorunuzla tartışın.

Bu ilacın az bir kısmı anne sütüne geçer ve emzirilen bir bebek üzerinde istenmeyen etkilere sahip olabilir (olağandışı uyku hali, nefes darlığı gibi). Bebeğinizde olağandışı belirtiler fark ederseniz derhal tıbbi yardım alın. Bebeğinizdeki bu etkilerin riskini azaltmak için, tedavi sırasında ve bu ilacın bir dozundan sonra 23 saat boyunca anne sütünüzü pompalayıp atmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun. Emzirmeden önce doktorunuza danışın.

Etkileşimler

İlaç etkileşimleri ilaçlarınızın çalışma şeklini değiştirebilir veya ciddi yan etki riskinizi artırabilir. Bu yazı olası tüm ilaç etkileşimlerini içermemektedir. Kullandığınız tüm ürünlerin bir listesini tutun (reçeteli / reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) ve doktorunuzla ve eczacınızla paylaşın. Doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilacın dozunu başlatmayın, durdurmayın veya değiştirmeyin.

Bu ilaçla etkileşime girebilecek bir ürün: sodyum oksibat.

Diğer ilaçlar, zolpidem’in vücudunuzdan çıkarılmasını etkileyebilir, bu da zolpidem’in çalışmasını etkileyebilir. Örnekler arasında azol antifungalleri (ketokonazol gibi), rifampin, St.John’s Wort ve diğerleri bulunur.

Bu ilaç uyuşukluğa veya solunum problemlerine neden olabilecek diğer ürünlerle birlikte alındığında ciddi yan etki riski (yavaş / sığ solunum, şiddetli uyuşukluk / baş dönmesi gibi) artabilir. Opioid ağrı veya öksürük gidericiler (kodein, hidrokodon gibi), alkol, uyku veya anksiyete için diğer ilaçlar (alprazolam, lorazepam, zopiklon), kas gevşeticiler (karizoprodol, siklobenzaprin gibi) veya antihistaminikler (setirizin, difenhidramin gibi) gibi diğer ürünleri alıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza bildirin.

Uyuşukluğa neden olan bileşenler içerebileceğinden tüm ilaçlarınızdaki etiketleri (alerji veya öksürük ve soğuk algınlığı ürünleri gibi) kontrol edin. Bu ürünlerin güvenli kullanılması için eczacınıza başvurunuz.


Leave A Reply