5 HTP Ne İçin Kullanılır? Kullanımı Yararları Yan Etkileri Dozu ve Etkileşimleri

0
Advertisement

5-HTP nedir, ne için kullanılır? 5-HTP kullanım şekli ve yararları nelerdir? 5-HTP yan etkileri, etkileşime girdiği ilaçlar ve uygun dozu nedir?

5-HTP

5-HTP (5-hidroksitriptofan), protein yapı bloğu L-triptofanın kimyasal bir yan ürünüdür. Ayrıca ticari olarak Griffonia simplicifolia olarak bilinen bir Afrika bitkisinin tohumlarından üretilir.

5-HTP

5-HTP, uykusuzluk, depresyon, anksiyete ve diğer birçok durum gibi uyku bozuklukları için kullanılır, ancak bu kullanımların çoğunu destekleyen iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

Nasıl çalışır?

5-HTP, kimyasal serotonin üretimini artırarak beyin ve merkezi sinir sisteminde çalışır. Serotonin uyku, iştah, sıcaklık, cinsel davranış ve ağrı hissini etkileyebilir. 5-HTP serotonin sentezini arttırdığından, serotoninin depresyon, uykusuzluk, obezite ve diğer birçok durum gibi önemli bir rol oynadığına inanılan çeşitli hastalıklar için kullanılır.

Kullanım ve Etkinlik

Etkili Olduğu Durumlar

Depresyon. Bazı klinik araştırmalar, ağızdan 5-HTP almanın depresyon belirtilerini iyileştirdiğini göstermektedir. Birkaç çalışma 2-4 hafta boyunca günlük 150-3000 mg dozlarının depresyon semptomlarını iyileştirebileceğini bulmuştur. Bazı erken araştırmalar, 5-HTP’nin bazı insanlar için geleneksel antidepresan tedavi kadar faydalı olabileceğini göstermektedir.

Advertisement

Muhtemelen Etkisiz Olduğu Durumlar

Down Sendromu. Bazı araştırmalar, Down sendromlu bebeklere 5-HTP verilmesinin kas ve aktiviteyi iyileştirebileceğini göstermektedir. Diğer araştırmalar, bebeklikten 3-4 yaşına kadar alındığında kas veya gelişimi iyileştirmediğini göstermektedir. Araştırmalar ayrıca geleneksel reçeteli ilaçlarla birlikte 5-HTP almanın gelişim, sosyal beceriler veya dil becerilerini geliştirdiğini göstermektedir.

Etkinliğinin Tam Olarak Kanıtlanmamış Olduğu Durumlar

  • Alkol kullanım bozukluğu. İlk araştırmalar, 40 gün boyunca D-fenilalanin ve L-glutamin ile 5-HTP almanın alkol yoksunluk semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, 5-HTP’yi bir yıl boyunca günlük olarak karbidopa ile almak, insanların içmeyi bırakmasına yardımcı görünmemektedir. 5-HTP’nin alkolizm için tek başına etkisi açık değildir.
  • Alzheimer hastalığı. İlk araştırmalar, 5-HTP’yi ağızdan almanın Alzheimer hastalığının semptomlarına yardımcı olmadığını göstermektedir.
  • Anksiyete. Anksiyete için 5-HTP’nin etkileri üzerine kanıtlar belirsizdir. İlk araştırmalar, karbidopa ile birlikte günde 25-150 mg 5-HTP almanın anksiyete bozuklukları olan kişilerde anksiyete semptomlarını azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, günde 225 mg veya daha yüksek dozlarda 5-HTP almanın endişeyi daha da kötüleştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, damar yoluyla günde 60 mg 5-HTP almak panik bozukluğu olan kişilerde kaygıyı azaltmaz.
  • Kas hareketini etkileyen beyin hasarı (serebellar ataksi). Serebellar ataksi için 5-HTP kullanımıyla ilgili kanıtlar belirsizdir. Erken kanıtlar, 4 ay boyunca günde 5 mg / kg 5-HTP almanın sinir sistemi işlev bozukluğunu azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, bir yıla kadar günlük 5-HTP almanın serebellar ataksi semptomlarını iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Fibromiyalji. İlk araştırmalar, 30-90 gün boyunca günde üç kez 100 mg 5-HTP almanın, fibromiyaljili kişilerde ağrı, hassasiyet, uyku, anksiyete, yorgunluk ve sabah sertliğini artırabileceğini düşündürmektedir.
  • Menopoz belirtileri. İlk araştırmalar, 4 hafta boyunca günde 150 mg 5-HTP almanın postmenopozal kadınlarda sıcak basmalarını azaltmadığını göstermektedir.
  • Migren. Yetişkinlerde migrenlerin önlenmesi veya tedavisi için 5-HTP’nin etkileri üzerine kanıtlar belirsizdir. Bazı çalışmalar günlük 5-HTP almanın migreni azaltmadığını, diğer çalışmalar ise reçeteli ilaçlar kadar faydalı olabileceğini göstermektedir. 5-HTP, çocuklarda migreni azaltmıyor gibi görünüyor.
  • Obezite. İlk araştırmalar, 5-HTP almanın obez insanlarda iştah, kalori alımını ve kiloyu azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Diğer araştırmalar, 4 hafta boyunca 5-HTP ve diğer özler içeren spesifik bir ağız spreyi kullanmanın, kilolu postmenopozal kadınlarda kilo kaybını yaklaşık % 41 artırdığını göstermektedir.
  • Eroin, morfin ve diğer opioid ilaçlardan yoksunluk. İlk araştırmalar, tirozin, fosfatidilkolin ve L-glutamin ile birlikte 6 gün boyunca günde 200 mg 5-HTP almanın, eroin bağımlılarının iyileşmesinde uykusuzluk ve yoksunluk semptomlarını azaltabileceğini düşündürmektedir.
  • Parkinson hastalığı. İlk araştırmalar, geleneksel ilaçlarla günde 100-150 mg 5-HTP almanın sallanmayı azalttığını gösteriyor, ancak bu faydalar sadece 5 aya kadar devam ediyor. Daha yüksek dozlarda 5-HTP almak, karbidopa ile birlikte günde 275-1500 mg semptomları kötüleştiriyor gibi görünüyor.
  • Gerginlik baş ağrısı. İlk araştırmalar, 8 hafta boyunca günde üç kez 100 mg 5-HTP almanın ağrıyı veya gerginlik baş ağrılarının uzunluğunu azaltmadığını göstermektedir.
  • Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB).
  • Uykusuzluk hastalığı.
  • Adet öncesi disforik bozukluk (PMDD).
  • Adet öncesi sendromu (PMS).
  • Ramsey-Hunt sendromu.
Diğer durumlar.

Bu kullanımlar için 5-HTP’nin etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Yan Etkiler

Ağızdan alındığında: 5-HTP ağız yoluyla uygun şekilde alındığında OLASI GÜVENLİDİR. Bir yıla kadar günde 400 mg’a kadar dozlarda güvenle kullanılmıştır. Ancak 5-HTP alan bazı insanlar eozinofili-miyalji sendromu (EMS) adı verilen bir durum geliştirmiştir. EMS aşırı kas hassasiyeti (kas ağrısı) ve kan anormalliklerini (eozinofili) içeren ciddi bir durumdur. Bazı insanlar, EMS’nin bazı 5-HTP ürünlerinde yanlışlıkla bir bileşen veya kontaminantdan kaynaklanabileceğini düşünmektedir. Ancak EMS’nin 5-HTP, bir kirletici veya başka bir faktörden kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmek için yeterli bilimsel kanıt yoktur. Daha fazla bilinene kadar, 5-HTP dikkatli kullanılmalıdır.

5-HTP’nin diğer potansiyel yan etkileri arasında mide ekşimesi, mide ağrısı, bulantı, kusma, ishal, uyuşukluk, cinsel problemler ve kas problemleri bulunur.

5-HTP, büyük dozlarda ağızdan alındığında OLASI GÜVENLİDİR. Günde 6-10 gramlık dozlar ciddi mide problemleri ve kas spazmları ile ilişkilendirilmiştir.

Özel Önlemler ve Uyarılar:

Çocuklar: 5-HTP ağız yoluyla uygun şekilde alındığında OLASI GÜVENLİDİR. Günde 5 mg / kg’a kadar dozlar, bebeklerde ve 12 yaşına kadar olan çocuklarda 3 yıla kadar güvenle kullanılmıştır. Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda eozinofili-miyalji sendromu (EMS), aşırı kas hassasiyeti (miyalji) ve kan anormalliklerini (eozinofili) içeren ciddi bir durum hakkında da endişe vardır.

Advertisement

Hamilelik ve emzirme: 5-HTP’nin hamile veya emzirirken güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.

Cerrahi: 5-HTP, serotonin adı verilen bir beyin kimyasalını etkileyebilir. Ameliyat sırasında uygulanan bazı ilaçlar serotonini de etkileyebilir. Ameliyattan önce 5-HTP almak beyinde çok fazla serotonine neden olabilir ve kalp problemleri, titreme ve anksiyete gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Hastalara ameliyattan en az 2 hafta önce 5-HTP almayı bırakmalarını söylenir.

Etkileşimler

Büyük Etkileşim – Bu kombinasyonları almayın

Depresyon ilaçları (Antidepresan ilaçlar) 5-HTP ile etkileşir 5-HTP, serotonin adı verilen bir beyin kimyasalını arttırır. Depresyon için bazı ilaçlar da serotonini arttırır. Depresyon için bu ilaçlarla birlikte 5-HTP almak, serotonini çok fazla artırabilir ve kalp problemleri, titreme ve kaygı gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Depresyon için ilaç alıyorsanız 5-HTP almayın. Bu depresyon ilaçlarından bazıları arasında fluoksetin (Prozac), paroksetin (Paxil), sertralin (Zoloft), amitriptilin (Elavil), klomipramin bulunur. (Anafranil), imipramin (Tofranil) ve diğerleri.

Depresyon ilaçları (MAOI’ler) 5-HTP ile etkileşir. 5-HTP beyindeki bir kimyasal maddeyi arttırır. Bu kimyasal serotonin olarak adlandırılır. Depresyon için kullanılan bazı ilaçlar da serotonini arttırır. Depresyon için kullanılan bu ilaçlarla 5-HTP almak çok fazla serotonin olmasına neden olabilir. Bu, kalp problemleri, titreme ve anksiyete gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Depresyon için kullanılan bu ilaçlardan bazıları fenelzin (Nardil), tranilsipromin (Parnate) ve diğerlerini içerir.

Ilımlı Etkileşim – Bu kombinasyonlarda dikkatli olun

Karbidopa (Lodosyn) 5-HTP ile etkileşime girer. 5-HTP beyni etkileyebilir. Karbidopa (Lodosyn) beyni de etkileyebilir. Karbidopa ile birlikte 5-HTP almak, hızlı konuşma, anksiyete, agresiflik ve diğerleri de dahil olmak üzere ciddi yan etki riskini artırabilir.

Dekstrometorfan (Robitussin DM ve diğerleri) 5-HTP ile etkileşime girer 5-HTP, serotonin adı verilen bir beyin kimyasalını etkileyebilir. Dekstrometorfan (Robitussin DM, diğerleri) serotonini de etkileyebilir. Dekstrometorfan (Robitussin DM, diğerleri) ile birlikte 5-HTP almak beyinde çok fazla serotonin ve kalp problemleri, titreme ve anksiyete gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Dekstrometorfan (Robitussin DM ve diğerleri) alıyorsanız 5-HTP almayın.

Meperidin (Demerol) 5-HTP ile etkileşime girer. 5-HTP beyindeki serotonin adı verilen bir kimyasal maddeyi arttırır. Meperidin (Demerol) ayrıca beyindeki serotonini artırabilir. Meperidin (Demerol) ile birlikte 5-HTP almak beyinde çok fazla serotonin ve kalp problemleri, titreme ve anksiyete gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.

Pentazosin (Talwin) 5-HTP ile etkileşime giriyor. 5-HTP, serotonin adı verilen bir beyin kimyasalını arttırır. Pentazosin (Talwin) de serotonini arttırır. Pentazosin (Talwin) ile birlikte 5-HTP almak serotonini çok fazla artırabilir. Bu, kalp problemleri, titreme ve kaygı gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Pentazosin (Talwin) alıyorsanız 5-HTP almayın.

Tramadol (Ultram) 5-HTP ile etkileşime giriyor. Tramadol (Ultram) beyindeki serotonin adı verilen bir kimyasal maddeyi etkileyebilir. 5-HTP ayrıca serotonini de etkileyebilir. Tramadol (Ultram) ile birlikte 5-HTP almak beyinde çok fazla serotonin ve karışıklık, titreme, sert kaslar ve diğerleri gibi yan etkilere neden olabilir.

Doz

Bilimsel araştırmalarda aşağıdaki dozlar araştırılmıştır:

YETİŞKİNLERDE AĞIZ YOLUYLA:

Advertisement

Depresyon için: En yaygın olarak 2-6 hafta boyunca günde 150-800 mg alınır. Bu dozlar bazen bölünür ve günde üç kez 50 mg ila 100 mg olarak uygulanır. Bazen doz düşük başlar ve hedef doza ulaşılana kadar 1-2 haftada bir sürekli olarak artar. Daha az yaygın olarak, daha yüksek dozlar kullanılır.


Leave A Reply