Hasta Taşıma Teknikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Hasta nasıl taşınır? Hasta taşıma yöntemleri nelerdir? Hasta taşımanın resimli ve ayrıntılı anlatımı.

Bir hastayı ya da yaralıyı güvenli biçimde taşımanın çeşitli yöntemleri vardır ve bunları bilgili sağlık görevlilerinin yerine getirmesi gerekir. Ama sağlık görevlisinin bulunmadığı ivedi bir durumda ve sedyesiz olarak hastanın taşınması gerektiğinde uygulanacak bazı yöntemleri bilmekte yarar vardır.

Sedye Hasta Taşıma

Kaynak : pixabay.com

Beşik yöntemi:

Zayıf hastaları ya da çocukları taşımak için bir kolunuzu kalçanın altından geçirip öteki kolunuzla bel üstünden sırta doğru kavrayarak kucaklayın. Kendinizi iyice tartıp dengeledikten Sonra yavaş ve güvenli adımlarla yürüyün.

Sürükleme yöntemi:

Yaralı ya da hasta ayağa kalkacak durumda değilse ve hemen bulunduğu yerden uzaklaştırılması gerekiyorsa, kollarını göğsünün üzerinde çapraz toplayın. Sonra hastanın başucuna çömelip ellerinizi omuzlarının altına geçirerek ve başını da kollayarak yerde geri geriye çekin.

Omuzlama yöntemi:

Bilinci yerinde ve yürüyebilecek durumdaki hastayı ayağa kaldırın. Yanında durarak sizden yana olan kolunu omzunuzun üzerinden boynunuza alıp elini öteki elinizle tutun. Ters taraftaki kolunuzu da hastanın beline dolayarak ve ağırlığını bir ölçüde omzunuza alarak birlikte yavaş yavaş yürüyün.

Sırta alma yöntemi:

Hasta ağır değilse ve sarsılmasının pek sakıncası yoksa, önüne geçip çömelerek iki kolunu boynunuzun iki yanından tutup göğsünüzün önünde kavuşturun, sonra ayağa kalkıp, hasta sırtınızda olduğu halde yürüyün.

Advertisement

Dört el oturağı:

Bu yöntem, bilinci yerinde ve kollarıyla tutunma yeteneği olan hasta için iki kişiyle birlikte uygulanır. Hastayı taşıyacak iki kişi yüzleri birbirine dönük, karşılıklı durur. Birbirlerinin bileklerini çaprazlama tutarak bir oturak oluşturur. Hastaya sırtından yaklaşarak çömelinir ve hastanın bir kolunu taşıyıcılardan birinin, öteki kolunu da diğer taşıyıcının omuzuna atarak tutunması sağlanır. Sonra ayağa kalkılarak hasta kenetlenmiş ellerin üzerinde taşınır.

İki el oturağı:

Hasta ya da yaralı, bitkin durumda ve taşıyıcılara yardım edecek halde değilse bu yöntem uygulanır. Taşıyıcılar hastanın iki yanında çömelir. Birer kollarını hastanın kalçasıyla dizleri arasından uzatarak birbirlerinin bileklerinden sımsıkı tutarlar, hastanın buraya oturmasını sağlarlar. Öteki kollarını da hastanın sırtından uzatarak onu sımsıkı kavrarlar ve ayağa kalkıp yavaş yavaş yürürler.

İtfaiyeci taşıması:

Bu yöntemi, hastayı taşırken bir elinizin boşta kalmasında yarar görüyorsanız uygulayabilirsiniz. Çocuk ya da zayıf hastalara rahatlıkla uygulanabilir. Hasta kendi kendine ayağa kalkacak durumda değilse, yüzükoyun yatırıp başucunda ayakta durun. Kollarınızı hastanın koltuk altlarından geçirerek, onu önce dizleri sonra ayakları üzerinde kaldırın.

Sol elinizle hastanın sağ bileğinden tutun. Başınız hastanın uzanan sağ kolunun altına, omzunuz da karnının alt tarafına gelecek biçimde eğilin ve yavaşça omuzlarınızın üzerine düşmesini sağlayın. Sağ kolunuzu hastanın bacaklarının arasına ya da bacaklarının çevresine dolayın. Hastanın ağırlığını sağ omzunuza alarak ayağa kalkıp Vücudunu iki omzunuzun üzerine doğru çekin. Hastanın sağ bileğini sağ elinizle kavrayarak sol kolunuzu serbest bırakın.

Sedye Hasta Taşıma

Kaynak : pixabay.com

Sandalye ile taşıma:

Hasta oturacak durumdaysa ve merdivenli bir yere götürülecekse, bu yöntem uygulanır. Hasta sandalyeye oturduktan sonra bir kişi sandalyenin arkasıyla hastayı, ikinci kişi ise sandalyeyi ön ayaklarından tutmalıdır. Sandalyenin iki yanının korkuluklu olması yararlıdır. Sandalye geriye doğru eğilerek birlikte kaldırılır.

Advertisement


Leave A Reply