Sapanca Gölünün Özellikleri Nelerdir? Kuş Türleri ve Göle Akan Dereler

0
Advertisement

Sapanca Gölü nerededir? Sapanca gölünün özellikleri nelerdir? Sapanca gölündeki kuş türleri ile Sapanca Gölüne akan derelerin isimleri.

Sapanca Gölü

Sapanca ilçesinde yer alan Sapanca Gölü, net sınır olarak İstanbul ve Adapazarı bölgelerinin arasında, Kocaeli sınırına daha yakın bir pozisyonda yer almaktadır. Özellik olarak tektonik özellikler göstermektedir ve suyu tatlı olduğundan tatlı su gölü olarak anılmaktadır. Hem doğu tarafa hem de batı tarafa doğru uzantıları olan gölün batıya uzanan kısmı Kocaeli sınırları içerisinde yer alırken doğuya uzanan kısmı Sakarya ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Gölün yer aldığı bölge coğrafi unsurlara göre değerlendirildiğinde, kuzeyde Kocaeli Penepleni olarak isimlendirilmiş morfotektonik yapıların ara kısmında kalmış ve Kuzey Anadolu fay hattının İzmit-Sapanca hattı üzerinde yer almaktadır. 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nde gölde meydana gelen 600 metrelik sağ tarafa doğru olan bir sapma, gölün çok uzun bir dönem içerisinde çökmeye uğramasını engellemiştir.

Sapanca gölünün genel özellikleri

  1. Sapanca gölü, yüz ölçümü olarak 46,9 kilometre karelik bir alana sahiptir.
  2. havzasının kapladığı alan 296 kilometre karelik bir alandan oluşmaktadır.
  3. Batısındaki İzmit körfezi ve doğusundaki Sakarya nehri arasında, deniz seviyesinden olan yüksekliği 33 metreyi bulmaktadır.
  4. Uzunluk olarak boy açısından doğu ve batı doğrultusundaki hattı 16 kilometre, en açısından kuzey ve güney doğrultusundaki hattı ise 5 kilometredir.
  5. Gölün tüm havzası içerisinde en derin noktası 53 metredir.
  6. Gölün taban yüksekliği batı tarafında ve kuzeydoğu tarafında yükselme göstermektedir.
  7. Sapanca Gölü‘nün tüm hacmi 1,7 kilometre küptür.
  8. Gölün ortalama olarak ölçülen derinlik seviyesi 36 metredir.
  9. Gölün içerisinde bulunduğu göl çanağında, en çukur olarak nitelendirilebilecek bölge normal deniz seviyesinden 28 metre daha aşağıdadır.
  10. Gölde meydana gelen en büyük su seviyesi değişimi 1967 yılında Mudurnu’da meydana gelen depremin sonrasında meydana gelmiştir.
  11. Gölün akış yönünde, fazla sayılabilecek suları Çark Suyu’nu oluşturmaktadır. Hattın devamında bu Çark deresi Sakarya Nehri’nin bir kenarından Sakarya Nehri’ne bağlanmaktadır.

Sapanca Gölü

Sapanca Gölündeki Kuş Türleri

Göl üzerinde yıl boyunca toplam 69 farklı kuş türü görülmektedir. Göle gelen kuş türlerinin gruplandırması; 28 farklı familya ve 12 farklı takım şeklindedir. Bu kuş türlerinden 29 tanesi her mevsim göl civarında yer almaktadır, 23 tanesi yazları göle gelen yaz göçmen kuşlarıdır, 5 tanesi tek bir gün göle uğrayıp giden göçmen kuşlardır ve 12 tanesi kış mevsiminde göle gelen kış göçmen kuşlarıdır. Gölde bugüne kadar belirlenen en çok türün olduğu ay Nisan ayıdır ve 42 farklı kuş çeşidi göle gelmektedir. En az türün gözüktüğü ay ise Mart ayıdır ve 26 farklı kuş çeşidi göle uğramaktadır.

Gölün bulunduğu konum ve gölün içerisindeki kaynaklar, çok fazla türün göç esnasında gelip barınabilmesine elverişli olduğundan, Sapanca Gölü “Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi”ndedir.

Gölde bulunan çoğu kuşun cinsi koruma altındadır. Bunlardan en çok bilineni Pasbaş patka isimli kuş, tür olarak tehdit altında olan türlerden bir tanesidir. Bu tür dışında Dikkuyruk türünde olan bir kuş da soyu tükenme tehlikesinin çok büyük olduğu bir kuş olarak bilinmektedir.

Advertisement

Sapanca Gölü

Sapanca Gölü’nü besleyen akarsular

Sapanca Gölü, coğrafi yapısı gereği etrafındaki dağlardan kendisine doğru inen küçük dere kaynaklarıyla beslenmektedir. Sapanca Gölü’ne bağlanan tüm derelerin isimleri ise şunlardır;

  1. Arifiye deresi
  2. Kuruçeşme deresi (Keçi deresi olarak da adlandırılır)
  3. Mahmudiye deresi
  4. Yanık deresi
  5. Kurtköy deresi
  6. Kuruçay deresi
  7. Aygır deresi
  8. Çakalöldü deresi
  9. Cehennem deresi
  10. Altıkuruş deresi
  11. Eşme deresi
  12. Kuru deresi
  13. Tuzla deresi
  14. Liman deresi
  15. Çiftepınar deresi
  16. Fındık deresi
  17. Balıkhane deresi


Leave A Reply