Pervari Nerededir? Pervari Hangi Şehrimize Bağlıdır?

0
Advertisement

Pervari nerededir? Pervari hangi şehrimize bağlıdır? Nereye bağlıdır? Pervari ilçesinin genel özellikleri, coğrafyası ve ekonomisi hakkında bilgiler.

Pervari - Siirt

Pervari – Siirt (Kaynak: wikipedia.org)

Pervari; Siirt İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Doğanca), 37 köyü vardır. İlin kuzeydoğusunda; kuzey ve doğudan Bitlis’in Hizan, Van’ın Bahçesaray, Çatak ve Şırnak’ın Merkez, batıdan ilin Eruh ve Şirvan ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları genelde dağ ve yaylalarla kaplıdır. Güneydoğu Toroslar’ın en doğu ucundaki kıvrımlardan oluşan dağlar, ırmaklar tarafından derin biçimde yarılmıştır. Kuzeyde Körkandil Dağı, batı ve güneydoğuda Yazlıca Dağının dorukları kar ve buzul tabakalarıyla kaplıdır. Ayı Tepe (1.844 m), doğuda Nartepe (2.838 m), öteki başlıca yükseltilerdir. 2.000 m’nin üzerinde geniş yaylalar uzanır. Çatak Çayı vadisinde yükselti 900 m’ye düşerken, güneydeki vadilerde 1.400 m dolayındadır. Çatak Çayı, Hakkâri ve Van illerindeki dağlardan inen küçük dereciklerin birleşmesiyle oluşur. Kuzeydoğudan ilçe topraklarına girer. İlçedeki küçük derelerin katılmasıyla suları zenginleşir. Çay, Yazlıca Dağı, eteklerinden doğan Zorova Çayı ile birlikte Merkez İlçe’de Bitlis Çayı’na katılır.

Karasal iklim egemendir. Yazlar serin, kışlar çok soğuk ve kar yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 12°C, yağış tutarı 700-750 mm’dir. Dağlarda bodurlaşmış, seyrek meşe ormanları ve yabani fıstık ağaçları görülür. Tarım ve hayvancılık temel geçim kaynaklarıdır. Buğday, arpa, nohut, kurusoğan, üzüm, nar, ceviz, yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. Yaylalarda koyun ve kıl keçisi beslenir. Ekonomi hayvancılık ve tarıma dayalıdır. Arıcılık ve fıstık üretimi de yapılmaktadır .

Çatak Çayı vadisinin güneyinde, deniz düzeyinden 1.050 m. yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 72 km uzaklıktadır. Dağlık alanda oluşu nedeniyle ulaşım olanakları sınırlıdır. Yollar, kışın çoğu kez kardan kapanır.

Advertisement

Leave A Reply