Dikili Nerededir?

0
Advertisement

Dikili nerededir? Dikili hangi ilimize bağlıdır? Dikili ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

dikiliDikili; İzmir İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Çandarlı), 25 köyü vardır. İlin kuzeybatısında; kuzeyden Balıkesir’in Ayvalık, doğudan Bergama, güney ve batıdan Dikili Körfezi ve Ege Denizi ile çevrilidir.

Aynı adla anılan Körfez ve Bakırçay’ın aşağı çığırı arasında uzanan Dikili Ovası, ovayı kuzeyden kuşatan dağlık kütlenin bir bölümü, Karadağ volkanik kütlesi (750 m) ve Bakırçay Deltası’ nın batı kesimi, yerşekillerini oluşturur. Bakırçay, Madra Çayı ve Karadere başlıca ırmaklardır. Akdeniz ikliminin gözlendiği ilçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılıman ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 16°C, yağış tutan 680 mm’dir. Akdeniz çalı türleri (maki), kızılçam ve meşe ağaçları doğal bitki örtüsünü oluşturur. Ekonomi, tarım, hayvancılık ve turizme dayanır. Pamuk tohumu, susam, zeytin, ayçiçeği, üzüm, mandalina, buğday, arpa, bakla, nohut, fiğ, saf pamuk, başlıca tarımsal ürünlerdir. Kırsal alanda koyun, keçi ve sığır beslenir. Zeytinyağı üretim atölyeleri, pamuk ve çırçır tesisleri vardır. Son yıllarda yaz aylarında yoğun turizm etkinlikleri gözlenir.

İzmir-Ayvalık Karayolu’ndan 2 km içeride, deniz düzeyinden 70 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 122 km uzaklıktadır. 1926’da ilçe konumunu kazanan Dikili, 21 Eylül 1933’te meydana gelen depremden büyük zarar gördü.

DİKİLİ KÖRFEZİ, Ege Denizi nde aynı adla anılan ilçenin önündeki körfez. Kuzeyde Altınova’ya doğru genişleyen kıyı şeridi, güneyde Karadağ volkanik kütlesi, kıyıya doğru dik indiğinden daralır. Doğu ve kuzeydoğu kıyılan alçak ovalarla kaplı olan körfezin, hemen karşısına düşen Midilli Adası ile arasındaki uzaklık yaklaşık 20 km’dir.

Advertisement

Leave A Reply