Martinique Adası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Martinique Adası nerededir? Martinique Adasının özellikleri, nereye bağlıdır, tarihçesi, Fransa Martinique Adası hakkında bilgi.

martinique-adasiMartinique Adası; Karaib Denizi’nde, Küçük Antiller’de Fransız denizaşırı yönetim birimidir. Yüzölçümü 1.102 km2, merkezi Ford-de-France’dir.

Yaklaşık 2/3’ü alçak dağlarla kaplıdır. Güneyde, iç kesimlerde ve kuzeydoğuda yüzey şekillerine yaşlı ve aşınmış yanardağlar egemendir. Buna karşın, kuzeybatıda daha genç yanardağlar da bulunur. 1.196 m’lik Carbet yanardağı, başkent Fort-de-France yakınında yer alır. Pelee Yanardağı (1.396 m), öteki büyük yanardağdır. 1902’deki patlamada 30 bin kişi öldü. Kuzeybatı dağlarının yamaçları sık ormanlarla kaplı olduğundan tarım olanakları çok azdır, bu nedenle de çiftçilik ve yerleşim için elverişli alanlar çok sınırlıdır. Ekonomik açıdan tümüyle Fransa’ya bağımlıdır. Kasırgaların yıkıcı etkilerine bağlı olarak, muz üretimi yıldan yıla değişebilir. Adanın kendi konserve endüstrisi ananas ürününün büyük bölümünü işleyerek, ananas suyuna ya da konserve meyveye dönüşür. Ada halkının yaklaşık 1/3’ü, Ford-de-France’ da yaşar; Lamentim, Schoelcher, La Trinite öteki başlıca kentlerdir. Nüfusun büyük çoğunluğunu, Çinhindi ve Hindistan kökenli küçük gruplar dışında, siyahlarla melezler oluşturur. Martinique’de yaşayan Beyaz Fransızların sayısı 60 bini bulur. Resmi dil Fransızca olmakla birlikte, hemen hemen herkes Kreol Fransızcası da konuşur.

Tarih. Kristof Kolomb, 1502’de Martinique’e çıktı. 1635’te Fransızlar adayı sömürgeleştirdiler. 18. yüzyılda ve 19. yüzyıl başlarında, ada birkaç kez İngilizlerin eline geçtiyse de, 1816’dan bu yana Fransa’ya bağlandı ve 1946’da bir yönetim birimi oldu.


Leave A Reply