Volker Schlöndorff Kimdir?

0
Advertisement

Volker Schlöndorff kimdir? Volker Schlöndorff hayatı, biyografisi, eserleri, filmleri ve sinema kariyeri hakkında bilgi.

Volker SchlöndorffVolker Schlöndorff; (31.3.1939)

Wiesbaden’de bir doktorun oğlu olarak dünyaya gelen Schlöndorff, bir öğrenci mübadele programı çerçevesinde Paris’e gelerek lise tahsilini burada tamamladı. Arkasından yine Paris’te ekonomi politik ve siyasal bilimler okudu. Lisans sınavından sonra bir yıl da Fransa başkentinde Yüksek Sinema Akademisine devam etti. 1960’ta ilk kısa metrajlı filmini çeken Schlöndorff, bunu izleyen yıllarda Louis Maile, Alain Resnais ve Jean-Pierre Melville’in yanında yönetmen asistanlığı yaptı. 1965 yılında Almanya’ya döndü.

1965 İlk Filminin Başarısı; Schlöndorff’un yaratıcı uğraşlarında en önemli nokta teorik tasarımların beyazperdeye uyarlanması değildir; aslolan bir konuyu sinemaya uyarlayabilmek için oyuncularla yaptığı pratik çalışmalardır. Schlöndorffun ilk uzun metrajlı filmi Robert Musil’in romanından sinemaya uyarladığı Der junge Törless (Genç Törless, 1965) adlı yapıtıydı. Sonraki yapıtlarının çoğunda olduğu gibi, Schlöndorff düşman bir düzene başkaldıranları savunur. Besteci Hans Werner Henze’nin müziğiyle beslenen nesnel, mesafeli siyah/beyaz görüntülerle Schlöndorff, bir arkadaşlarını küçük düşürüp işkence yapan üç yatılı okul öğrencisinin öyküsünü anlatır. Aynı zamanda faşist davranış örnekleriyle sonuçlanan Kaiser Wilhelm dönemi eğitim sisteminin aksaklıklarını gözler önüne serer.

Bir cesedin ortadan kaldırılmasına ilişkin üçlü bir öykü olan bir sonraki filmi Mord und Totschlag (Cinayet, 1967) Schlöndorff a uluslararası bir kariyerin kapılarını açtı. Amerikan film şirketi Universal Artists Schlöndorff la bir anlaşma imzaladı, ama ne yazık ki, Heinrich von Kleist’ın romanından sinemaya uyarlanan hareketli Michael Kolhas – Der Rebell (M.K. – Asi, 1969) adlı film seyirci tarafından tutulmadı.

1969: Televizyon Prodüksiyonları Schlöndorff başına gelen bu aksilikten sonra kendini televizyon çalışmalarına verdi. 1969’da Rainer Werner Fassbinder’i başrolde oynattığı Bertolt Brecht’in Baal adlı tiyatro oyununu sinemaya uyarladı ve 1970’te çevirdiği Der plötzliche Reichtum der armen Leute von Kronbach (Kronbach’lı Fakirlerin Aniden Servete Kavuşmaları) adlı filmle Alman “yurt filmleri”ne eleştirel yaklaşımın en belirgin örneğini vermiş oldu. Bu film, 1821 tarihli mahkeme dosyalarına dayanarak, sefalete düşmüş köylülerin bir para nakil aracına saldırısını anlatır. Die Moral der Ruth Halbfass (Ruth Halbfass’ın Ahlakı, 1971) filminde ve 1971’de evlendiği eşi Margarethe von Trotta’nın başrol oyunculuğunu ve senaryo yazarlığını üstlendiği Strohfeuer (Saman Alevi, 1972) adlı eserinde kişisel ilişki öykülerine büründürdüğü çağdaş içerikli konuları işledi.

Advertisement

1975’ten Sonra: Siyasete İlgi Duyması Heinrich Böll’ün öyküsünden sinemaya uyarladığı ve karısıyla birlikte yönettiği Die verlorene Ehre der Katharina Blum (Katharina Blum’un Çiğnenen Onuru, 1975) ile Schlöndorff sinema filmine geri döndü ve seyircinin umulmadık büyük beğenisiyle karşılaştı. Bu filmde bir kadın (Angela Winkler) terörist yargıyla magazin basını arasında ufalanır. Schlöndorff Alman yönetmenlerin ortak çekimi epizodlu filmlere katkılarında da siyasi düşüncelerini açıkladı (örneğin Deutschland im Herbst’de (Almanya’nın Sonbaharı, 1977/78) olduğu gibi.

1979: Uluslararası Üne Kavuşması Schlöndorff, Günter Grass’ın romanı Die Blechtrommel’i (Teneke Trampet) sinemaya uyarlamakla (1979) savaş sonrası Alman sinemasının uluslararası planda o güne kadarki en başarılı filmini gerçekleştirmiş oldu. Teneke trampetiyle Nazileri ve onların yandaşlarını protesto eden, büyümeyi reddeden çocuk Oskar Matzerath’ın öyküsünü anlatan bu film, en iyi yabancı film dalında Oscar ödülü alan (1980) ilk Alman prodüksiyonudur. 1982’de birkaç yıllığına ABD’ye giden Schlöndorff, başta edebiyat uyarlamaları olmak üzere, uluslararası birkaç ortak yapıta imza attı.

Son olarak Der Unhold (1996) ve Palmetto (1998), (2004) The Ninth Day, (2006) Strike, (2007) Ulzhan, (2012) Calm at Sea, (2014) Diplomacy filmlerini çekti.


Leave A Reply