Pişva ne demek?

0
Advertisement

Pişva nedir? Pişva ne demek?Hindistan’da ki Marathaların en yüksek devlet görevlisi olan pişvalar hakkında kısa bilgiler.

pişva, Hindistan’da yaşayan Marathaların en yüksek devlet görevlisi. Marathalar Farsça kökenli olan bu terimi kendilerinden önce bölgeye egemen olan Dekkan sultanlarından almışlardır.

Mukhya pradhan olarak da anılan pişva, Şivaci’nin (hd 1674-80) danışma meclisi Ashta Pradhan’a (Sekizler Konseyi) başkanlık ederdi. Şivaci’nin ölümünden sonra meclis dağıldı ve pişva’lık makamı önemini yitirdi. Ama Şivaci’nin torunu Şahu, 1714’te Brahman Bhat ailesinden Balaci Visvanath Bhat’ı pişva’lığa getirince makam yeniden eski önemine kavuştu. Balaci’nin oğlu I. Baci Rao pişva’lığın babadan oğula geçmesi ilkesini güvence altına aldı. Şahu’nun kendisine kuzeye seferler düzenleme yetkisini vermesiyle gücünü daha da artıran Baci Rao, Şahu’nun ölümünden (1749) sonra yönetimi fiilen ele geçirdi. Ama Panipat’ta Afganlılar karşısında uğradığı yenilginin (1761) ardından eski gücünü yitirdi ve Maratha Devleti bu tarihten sonra, pişva ve ona bağlı dört kuzeyli şefin yönettiği bir konfederasyona dönüştü.

1772’den sonra baş gösteren iktidar mücadeleleri pişva’ların gücünü daha da zayıflattı. İndur’un yöneticileri olan Holkarlar karşısında yenik düşen II. Baci Rao İngilizlere sığınarak Bassein Antlaşması’nı (1802) imzaladı. 1818’de İngilizlere karşı ayaklanınca görevden alındı ve 1853’te öldü.


Leave A Reply