Kandaki Plazma Nedir? Ne İşe Yarar?

0
Advertisement

Kanda bulunan plazma nedir? Kanda yer alan plazma ne işe yarar? Plazma ile ilgili genel bilgiler.

Kandaki Plazma Nedir? Ne İşe Yarar?

PLAZMA, kanda alyuvarlarla akyuvarların içinde bulunduğu sıvı. Plazmanın yaklaşık % 90’ı su, % 10’u da çeşitli organik ve inorganik maddelerden oluşur.

Plazmada bulunan inorganik maddeler: Demir, bakır, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, kalsiyum, iyot.

Plazmada bulunan organik maddeler: Albümin, globulin, fibrinojen, enzimler, hormonlar gibi çeşitli proteinler, üre, glikoz, yağlar ve fosfolipitler gibi proteinlere bağlı olmayan maddeler.

Fibrinojen, kanın pıhtılaşmasını sağlayan büyük moleküllü bir proteindir. Fibrinojen çeşitli yollarla plazmadan uzaklaştırıldığında serum adı verilen kan sıvısı elde edilir. Fibrinojen kanın yapışkanlığını sağlar. Albümin ve globulin, kanın onkotik basıncını sağlarlar. Onkotik basınç yardımıyla kan, belli bir oranda su tutar. Yan yana duran iki dokunun hangisinde onkotik basınç fazlaysa su orada birikir. Karaciğerde sentez edilen albümin, kanın onkotik basıncını oluşturmada en büyük rolü oynar. Dolaşım sisteminde atar damarlar, kılcal uçlarında kalbin itme gücüyle hidrosastik basınç, kan sıvısını ve içinde erimiş besin maddelerini damar dışına iter. Hücreler bunlardan yararlanır. Proteinler damar dışına çıkmaz ve kılcal damarların toplardamar ucunda hücreler araşma sızmış olan sıvıyı geriye damara çeker. Albümin yeterli ölçüde değilse, toplardamar ucundan sıvı kana dönemez, dokudaki su artışıyla şişme (ödem) gelişir.

Advertisement

Leave A Reply