Navarin Faciası Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Osmanlı döneminde gerçekleşmiş olan ve Yunanistan’ın elden çıkmasına sebep olan Navarin Deniz Savaşı (Navarin Faciası) hakkında bilgiler.

Navarin Deniz SavaşıNAVARİN DENİZ SAVAŞI, denizcilik tarihinin en garip olaylarından biridir. 20 Ekim 1827’de Güneybatı Mora’da, Navarin Koyu’n da olan bu savaşta birleşik İngiliz – Fransız – Rus donanması Türk donanmasını top ateşiyle yakıp yok etmiştir.

Yunan ihtilalini bastırmış olan Türk donanması, bu koyda bulunuyordu. Avrupa devletleri ise, ne pahasına olursa olsun, küçük bir Yunanistan’ı Osmanlı İmparatorluğundan ayırmak istiyorlardı. İngiliz – Fransız – Rus birleşik donanması Navarin Koyu’na girince, Türk Donanması, bir vuruşmaya ihtimal bile vermedi; çünkü Osmanlı İmparatorluğu bu büyük Avrupa devletleriyle savaş halinde değildi. Bundan başka, Birleşik Donanma koya girerken, devletler hukukunun en önemli kurallarından birini de çiğnemiş, savaş bayrağı çekmemişti.

Baskın mahiyetini alan üstün topçu ateşi karşısında Türk donanması, manevra imkanı bulamadan, sulara gömüldü. Avrupa medeniyet tarihinin yüz karalarından biri olduğunu Batılı tarihçilerin de kabul ettikleri bu olay, hemen sonra, İngiltere parlamentosunda, liberal İngiliz – Fransız basınında şiddetle tenkid edilmiş, devletin şerefini lekelediği gerekçesiyle hükümete sert eleştiriler getirilmiştir.

Navarin Savaşı’ndan sonra II. Mahmut yeniden büyük bir donanma kurmaya çalışırken, Osmanlı İmparatorluğunun iyice hırpalandığı kanısına varan Rusya da, Yunanistan’a bağımsızlık sağlamak üzere, Osmanlı İmparatorluğuna savaş açmıştır.

Advertisement

Leave A Reply