Oder Nehri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Almanya ve Polonya’da yer alan Oder nehri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Oder nehri nerededir?

Oder Nehri

Almanya ile Polonya’nın en önemli nehirlerinden biridir. Uzunluğu 900 km. kadardır. 500 km. kadar içeriye küçük gemiler girebilir.

Oder nehri, Karpat Dağları’ndan çıkar, Batı Polonya boyunca yol alır, Polonya ile Almanya arasındaki sınırı meydana getirdikten sonra Stettiner Haft denilen küçük, sığ bir koydan Baltık Denizi’ne dökülür. Oder nehri üzerindeki en önemli şehirler Frankfurt’la Breslau’dur.

Spree nehir ile birtakım küçük kanallar Oder nehrini Elbe nehrine bağlar. Oder’in başlıca kolu, Polonya’dan çıkan Warta akarsuyudur. Bu akarsu, Netze (Notec) nehrini, bir kanal yolu ile de Oder’i Vistula nehrine bağlar. Oder nehri, çeşitli kollarla, kanallarla bağlı olduğu önemli akarsular sayesinde, birçok iç bölge ülkelerinin denizlerle ilinti kurmasını sağlar. Hatta bu yüzden, Versailles Antlaşması maddelerinden birinin gereğince, Oder nehri boyunda, gemilerin girebildiği, işletildiği yöreler, uluslararası kontrola bağlı tutulmuştu. Daha sonra bu antlaşma Adolf Hitler tarafından kaldırıldı.

II. Dünya Savaşı’nın sonunda Oder, Polonya ile Almanya’yı ayıran sınır olarak kabul edildi.

Advertisement

Leave A Reply