Ter ve Ter Bezleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ter ve ter bezleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız. ter nedir ne gibi özellikleri vardır ter bezleri nasıl çalışır?

Ter Bezleri

Ter, derinin derin katlarında ve deri altı dokusu içinde bulunan ter bezlerinin salgıladığı bir sıvıdır. Bütün deride sayıları 2-3 milyonu bulan bu bezler yumak gibi kıvrılmış tüp biçimindedir, her biri bir kanalla derinin üstüne açılır. Ter bezleri, avuç içi, taban, koltuk altı, yüz bölgelerinde çoktur. Dış üretim organlarının bazı yerlerinde hiç yoktur. Vücutta 24 saatte 500-1000 santimetreküp ter salgılanır.

Terin tadı tuzludur. Kokusu bileşiminde bulunan uçucu cevherlere bağlıdır. Bazen terde bulunan valerin asidi, amonyak, lösin, tirosin gibi maddeler tiksindirici bir koku verir. Rivayete göre Büyük İskender’in ter kokusu çok hoş ve çekiciymiş.

Terin bileşiminde, su, sodyum ve potasyum klorür, magnezyum ve kalsiyum fosfat, albümin, azotlu maddeler, üre, laktik asit ve yağ asitleri bulunur.

Ter salgılaması, damarları genişleten, ter salgılatan sinirlerin etkisiyle olur. Terleyen deride damarlar genişler. Ter salgılatan sinirlerin soğancıkta, omurilikte, vejetatif sistemde merkezleri vardır. Sıcağın etkisi, kanda oksijen azalması, derinin tahrişi gibi sebeplerle bu merkezler ter salgılamaya başlar. Çok sıcaklarda, beden faaliyetinde, birçok hastalıklarda ve vejetatif sinir sistemi oynak olan kimseler fazla terler.

Advertisement

Leave A Reply