Eğlenceli Kolay Bilim Deneyleri

0
Advertisement

Meraklısına eğlenceli ve kolay bilim deneyleri. Bu bilim deneylerini arka bahçenizde, evinizde ve okulunuzda kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bilim konularında öğrendiklerimizle çok ilgi çekici deneyler yapabiliriz. Bunların sırrını bilmeyenler bu deneyleri gerçekten şaşırarak seyrederler. Ortaya çıkan olayın iç yüzünü, hangi ilim kurallarına dayandığını bilenler için ise ortada hiç şaşılacak bir şey yoktur.

Bu sayfalarda bilim konularına dayanan birkaç deney veriyoruz. Bunları arkadaşlarınızla birlikte yapıp hem eğlenceli bir vakit geçirmiş, hem de bilgilerinizi kullanma fırsatını bulmuş olursunuz.

Eğlenceli Kolay Bilim Deneyleri

• Hareket eden havanın yanlara yaptığı basınç duran havanın basıncından daha çoktur.

Bir kartonu iğneyle deldikten sonra iğneyi bir makaranın deliğine sokun. Deliğin üstünden üfleyince alttaki karton uçup gitmez, makaraya daha sıkı yapışır. Çünkü makarayla karton arasından geçen havanın yaptığı basınç, kartonun altında hareketsiz duran havanın yaptığı basınçtan çok daha azdır. Bu deney havanın basıncı olduğunu da gösterir.
Eğlenceli Kolay Bilim Deneyleri
• Karbondioksit ateşi söndürebilir.

Advertisement

Bunu bir deneyle gösterebilmek için biraz karbonatla sirke yeter. Önce bir kibrit yakarak boş bir bardağın içine sokalım. Kibritin yanmakta devam ettiğini görürüz. Şimdi aynı bardağa biraz sirkeyle karbonat koyalım. Bir başka kibrit yakarak bardağın içine sokarsak hemen söndüğünü görürüz. Modana gelen karbondioksit kibriti söndürmüştür. Bu bakımdan, yangın söndürme aletlerinde karbondioksit kullanılır.
Eğlenceli Kolay Bilim Deneyleri
• Aerodinamik biçim hava akımına etki yapar.

Yanar bir mumun önüne dikine bir karton koyarak, üfliyelim. Hava akımının alevi kartona doğru çevirdiğini görürüz. Bunun sebebi1 kenarlardan geçen hava akımının kartonun iç tarafında bir hava boşluğu meydana getirmesidir.

Aynı kartonu ikinci şekildeki aerodinamik biçime getirdikten sonra üflüyelim. Şimdi mumun alevi kartondan öteye doğru uçar. Çünkü kartonun kenarlarında hava boşluğu meydana getirecek yer yoktur. Uçak ve gemilerin yapılmasında bu esastan geniş ölçüde faydalanılır.

SİZ DE BİR FÜZE YAPABİLİRSİNİZ!
Eğlenceli Kolay Bilim Deneyleri
Bir balon alın, bunu şişirdikten sonra ağzından iki parmağınızla sıkarak tutun. Sonra, parmaklarınızı birden açın. Balov nun ileri doğru fırladığtnı göreceksiniz.

Neden? Çünkü balonun açık kalan ağzından içindeki sıkışmış hava çıkıyor, bunun tepkisiyle de balon ileri doğru gidiyor.

İşte, tepkili uçaklar, füzeler, roketler, uzay gemileri de böyle uçar: içinde yanan yakıt arkasından fışkırınca araç ileri doğru fırlar.

Advertisement

Şimdi, bu balonun ucuna kâğıttan yapılmış bir külah (koni) takacak olursanız, tam bir füze elde etmiş olursunuz. Külâ-hın ucu sivri olduğu için, füzeniz daha hızlı, daha uzun uçacaktır.


Leave A Reply