Hz. Muhammed’in Toplumsal Barışa Yönelik Etkinlikleri

0
Advertisement

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(s.a.v)’in toplumsal barışa olan etkileri ve toplumsal barışa yönelik etkinlikleri nelerdir?

Hz. Muhammed (sav.), hayatının her safhasında bulunduğu ortamda barışın, kardeşliğin, huzurun ve güvenin oluşması için gayret gösteren bir tutum sergilemiştir. Asla kırıcı olmamış, küskünlerin barışmasını, kan davası güdenleri bu düşüncelerinden vaz geçirmesini, bir birileri ile savaşan tarafların barışmalarını, haksızlığa uğrayan mazlum ve mağdur durumundaki insanların haklarının iade edilmesi için çalışmayı ilke edinmiştir.

Nitekim bu düşünceden dolayıdır ki Hılfuu’l-Fudûl Cemiyeti’ne üye olmuş, kendisine Muhammed’ül-Emin denilmiş, Ensar ile Muhacirleri, Evs ve Hazreçlileri kardeş ilan etmiş, farklı dinlerden olan insanların da mal, can ve namuslarının güvence altında olduğunu ilan etmiştir. Yaklaşık 23 yıl devam eden peygamberlik görevi sırasında bütün Arap yarımadasına islamiyet yayılmış olmasına karşın, savaşlarda öldürülenler hariç, 19 kişinin öldürüldüğü bilinmektedir.


Leave A Reply