Hastanenin Tarihçesi

0
Advertisement

Tarihteki ilk hastaneler nasıldı? Hastanelerin tarihsel gelişimi, özellikleri, hastane tarihi, tarihçesi hakkında bilgi.

Hastanenin Tarihçesi

hastane-tarihi

Çok eski çağlardan beri insanlar hastalarını hastanelerde tedavi ettirmeye başlamışlardı. Yalnız yüzyıllarca önceki hastanelerle bugünkü hastaneler arasında çok büyük farklar vardır.

Babil’de hastalanan kimseleri aileleri pazar yerlerinin ortasına bırakırlardı. Pazardan geçenler, yol üstünde gördükleri hastayı iyileştirmek için bildikleri usullere başvururlar, ilâç verirlerdi. Hindistan’da, bundan binlerce yıl önce, hastalan barındırmak için binalar yakıldığı, kazılardan öğrenilmiştir. Mısırlılar, hastalarını iyileştirmek i^în özel tapınaklar yapmışlardı. Buralarda dualar edilir, kurbanlar adanır, ayrıca hastaya çeşitli ilâçlar verilirdi.

Eski Yunanlılar da hastalar için özel tapınaklar yapmışlardı. Bu tapınaklara İlâç Tanrısı Aeskulapios’un adı verilirdi. Bunların en ünlüsü Ege Denizi’nde Kos adasındaki tapınaktır. Doktorluğun babası Hippokrates burada çalışmış, Yunanistan’ın her yanından gelen hastalara bakmıştı.

Advertisement

Ortaçağ’da asil sınıfa mensup şahıslar, krallar, prensler ve din adamları hastane yaptırmaya başladılar. Yalnız, o çağlarda hastanelerde bakım bugünün modern hastanecilik anlayışından çok uzaktı. Bazen bir yatakta üç, dört hastanın yattığı olur, çoğunlukla hastalar birbirlerinden yeni hastalıklar kaparlardı.

Zamanla, her alanda bilim ilerledikçe, sağlık kurallarına uygun hastaneler kuruldu. Bugün, yeni yeni keşif ve icatlarla hastaneler birer sağlık ve bilim yurdu haline gelmiştir.


Leave A Reply