Parke Nedir?

0
Advertisement

Özellikle son dönemde yapılan her binada yerler için oldukça kolay bir çözüm olduğundan sık kullanılan parkeler ile ilgili olarak kısa genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

parke

Küçük, biçimli bir şekilde kesilip hazırlanmış, üzeri cilalanabilir tahta parçalarından meydana getirilmiş döşemedir. Parkeyle kaplanmış odalar geniş tahta ile kaplanmış olanlardan hem daha güzel görünüşlüdür, hem de daha kullanışlıdır. İyi döşenmiş bir parke döşemenin üzerine muşamba sermeye lüzum kalmaz. Parkeyi belirli zamanlarda cilalamak, temiz tutmak döşemenin ömrünü artırır.

Ev yapılırken odaların tabanına parke kaplamak için önce döşeme kirişleri, üzerine düzgün bir tahta döşeme tabakası yapılır, sonra bunun üzeri parkeyle kaplanır. Parke tahtalarının kenarları «lâmbalı» denen biçimdedir; birinin çıkıntısı ötekinin girintisine oturarak tahtaların iyice kenetlenmesini sağlar. İyi döşenmiş bir parke uzaktan bakılınca, yekpareymiş gibi görünür.

Parke döşemelerin birçok çeşitleri vardır. «Zikzaklı» (Macar biçimi), «haneli», «mozaik biçimi», «İngiliz biçimi» bunların başlıcalarıdır.

Advertisement

Leave A Reply