İmroz (Gökçeada) Adası Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ege Denizi Çanakkale Boğazı dolaylarında yer alan İmroz (Gökçeada) Adası ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

İmroz Adası
Ege Denizi’nde Çanakkale Boğazı’nın kuzeybatısında bir ada, aynı zamanda Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Türkiye’nin en büyük adası olan İmroz, kabaca bir üçgene ben?er. Tepesi batıya doğru olaıi, Avlaka burnu ile son bulan bu üçgenin kısa kenarı Gelibolu yarımadasına bakar, güneydoğuda belirli bir burun çizer (Kefalo Burnu). Çevresi 81.5 km. olan adanın büyük ekseni güneybatı-kuzeydoğu doğrultusundadır, 29.5 km. yi bulur, eni ise 13 km. dir.

İmroz Deresi (Büyükdere) ile Hropo Deresi (Dereköy Deresi) adayı iki dağlık kesime ayırır. Kuzeybatıda bulunan Goro Dağları üzerinde en yüksek noktalar Goro (620 m.) ile Tepeköy Tepesi (678 m.) dir. Güneydoğusundaki Kastro Dağları ile bunların uzantıları üzerinde en yüksek tepeler Kastro (500 m.), Bademli (450 m.), Avaşi (422 m.) tepeleridir.

İmroz’da Akdeniz iklimi görülür. Doğal bitki örtüsü de bu iklimin sonucu olarak makilerden ibarettir. İmroz’da geçim kaynakları çok dardır. Toprak verimsiz olduğu halde halk besinini gene bu alandan sağlamaya çalışır: Tarım çeşitlerinden en çok bağcılığa, zeytinciliğe önem verilir. Bağlardan elde edilen üzümlerin çoğu şarap yapımında kullanılır.

Son dönemde turizmin gelişimi ile birlikte adanın yeni gelir kapısı olmuştur.

Tarih, — İmroz Adası’nda ilk çağlardan beri insanlar yerleşmiştir. Türkler’in idaresine 1456’da geçti. Ada İlk önce Gelibolu’ya bağlıyken 1821 ‘den sonra Bozcaada kaymakamlığına, 1878’de Akdeniz Adaları (Cezayir-i Bahr-i Sefid) vilayetinde Limni ilçesine verildi. 1908’de Çanakkale sancağına bağlandı. 1912’de Balkan Savaşı’nda Yunanlılar tarafından işgal, edildi. 1923 Lozan Antlaşması ile yurdumuza geri verildi.

Advertisement

Leave A Reply