Çocuklarda Şişmanlık (Obezite) Belirtileri

0
Advertisement

Çocuklarda şişmanlık, obezite belirtileri nelerdir? Şişmanlık durumunda yapılması gerekenler, tedavisi hakkında bilgi.

sisman-cocukÇocuklarda Şişmanlık (Obezite)

Çocuk kendi yaş ve boy ortalamasından yüzde 20 daha ağır ise şişman addedilir. Beş yaşından küçük çocuklarda şişkin yuvarlak bir karın, tombul yanaklı bir yüz gayet olağan olduğu için böyle bir çocuk şişman sayılmayabilir. Çocuğunuzun şişmanlığının en iyi ölçüsü kol ve bacakların üst kısımlarına bakarak bulabilirsiniz. Bu kısımlarda yağ boğumları varsa çocuğunuzun muhtemelen şişmanlık problemi de var demektir. Bebeklerde ve çocuklarda şişmanlık, nadiren bu aile özelliğinden veya hormonal bir bozukluktan kaynaklanır. Hemen hemen her zaman kötü beslenme alışkanlığından, en çok da anne-babanın fazla beslemesinden kaynaklanır. Bu nedenle de, şişman bir çocuğun anne-babası çocuklarının kilo problemi olduğunu görmezler.

Ne kadar önemlidir?

Çocuklarda şişmanlık önemlidir. Oyun arkadaşlarının alayları karşısında çocuk duygusal gerginliğe girer. Daha önemlisi şişman çocukların şişman erişkin olma eğilimleri vardır. Bu ise normale oranla kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve eklem hastalıkları riskini artırır.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Boy ve yaşa göre yüzde 20 ve fazlası ağırlık ortalaması
• Üst kol ve bacaklarda, göğüslerde ve çenede yağ boğumları
•Güç sarfederken nefes nefese kalma, soluğu kesilme

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Çocuğunuzu tartın ve olması gereken kilo ile karşılaştırın. Yaşına göre daha mı ağır?

2) Çocuğunuzun kol ve bacaklarında-ki boğumları inceleyin ve göğüslerinin gereğinden fazla gelişip gelişmediğine bakın.

3) Günlük beslenme rejimine bakın: Yüksek kalorili içecekler, unlu ve şekerli yiyecekler mi veriyorsunuz?

4) Oyun arkadaşları ile çocuğunuzu mukayese edin: Onlar kadar bedenen hareketli mi?
Doktora başvurmalı mısınız?

Advertisement

Çocuğunuzun fazla kilolu olduğunu düşünüyorsanız doktora başvurun. Kendiniz fazla kilolu iseniz, çocuğunuzun doğal tombulluğunu önemli şişmanlık ile karıştırıyor olabilirsiniz. Doktor size tavsiyelerde bulunacaktır.

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor çocuğunuzu muayene edecektir. Çok nadir vakalarda şişmanlığın bezlerin düzensiz çalışmasından kaynaklandığı görülür. Bu durumda doktor size araştırmalar yapması için bir hormon hastalıkları uzmanına gönderecektir.

• Hiçbir hastalıktan şüphelenmediği takdirde doktor çocuğunuzun beslenme rejimini gözden geçirecek ve daha fazla enerji sarfetmesini salık verecektir.

Nasıl yardımcı olursunuz?

• Şişmanlığın bir aile problemi olup olmadığını düşünün. Çocuğunuzun beslenme rejiminde değişiklikler yapmayı tasarlıyorsanız ona örnek olmak için önce kendiniz bunu uygulayın. Sağlıklı beslenmeyi öğrenin.

• Çocuğunuza kilo kaybetmesi için özel rejim uygulamayın. Bunun yerine, daha fazla doğal halde bol lifli besinler ihtiva eden yulaf unu, kahverengi pirinç, taze meyve ve sebze yedirin. Yemek pişirirken rafine un ve şeker kullanmayın. Kek, bisküvi, şekerleme gibi yiyeceklerden ve şekerli içeceklerden kaçının.

• Yiyecekleri kızartmak yerine ızgara ve haşlama yolunu seçin. Eti pişirmeden yağlı kısmını çıkartın.

• Mamayı hazırlarken doğru miktarlara riayet edin.

• Bebeğe bisküvi ve peksimet ile hazırlanmış mamalar vermeyin, bunların her ikisinde de çok şeker vardır. Elma verin daha iyi.

• Çocuğunuzun hareketli olmasını sağlayın. Çoğunuzu bebek parkına veya yürüyen iskemleye hapsetmeyin.

Advertisement


Leave A Reply