Çocuğun Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

0
Advertisement

Çocuklara belli saatte uyuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Çocuklarda uyku düzeni sağlanması hakkında bilgi.

Çocuğun Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Genellikle annelerin ortak sorunu uyku alışkanlığının çocuğa kazandırılmasıdır. Aile çocuğun uyuması gereken saat üze­rinde anlaştıktan sonra, zorunlu durumlar dışında, çocuğa buna uyması gerektiğini öğretebilir. Bu iş için anne baba belli bir yatış saatinde anlaşmalıdır. Anne baba bu kurala tutarlı ve kararlı bir şekilde uymalıdır.

Uygulamanın başında çocuk yatağa gitmek istemez, ağlayabilir. Böyle durumlarda anne baba paniğe ka­pılmamalı, sakin ve kararlı tavrını sürdürmelidir. Çocuk bir haf­ta sonra arlık ağlamadan uyumaya başlayacaktır. Eğer ağlama veya direnme sürüyorsa her beş dakikadan sonra çocuğun odasına girerek ve her seferinde daha az kalarak alışması sağlanabilir. Bu girişler çocuk uykuya dalıncaya kadar sürdürülebilir. İlk gece bu uygulama zaman alabilir. Yılmadan devam edildiği takdirde bir-iki hafta sonunda başarılı sonuç alınacaktır.

Çocuğun odası elden geldiğince süslenmeli ve çocuk için sevimli hale getirilmelidir.

Çocuk ufak bir gece lambası isteyebilir. Eğer uygulanabilir­se her gece çocuk yatmaya gitmeden önce kısa bir masal okumak veya anlatmak hoşuna gidecektir.

Advertisement

Çocuklar kendilerini rahatlatıcı bir oyuncak veya bir bat­taniyeyi yataklarına isterler. Bunlara sarılıp uyumak onlara güven verir. Bu konuda çocukla ters düşmemek ve korkuya kapılmamak gerekir.


Leave A Reply