Johannes Hudde Kimdir?

0
Advertisement

Johannes Hudde kimdir ve ne yapmıştır? Johannes Hudde hayatı, biyografisi, felsefe ve matematik alanındaki çalışmaları hakkında bilgi.

Johannes Hudde

Johannes van Waveren Hudde; (d. 23 Nisan 1628, Amsterdam – ö. 15 Nisan 1704, Amsterdam, Felemenk), kartezyen geometrinin ve felsefenin Hollanda’da yaygınlaşmasına öncülük eden, ayrıca denklemler kuramına katkılarda bulunan Felemenkli matematikçi ve devlet adamıdır.

Soylu bir aileden gelen Hudde yaklaşık 30 yıl boyunca Amsterdam belediye başkanlığı yaptı. De reductione aequationum (1713; Denklemlerin Kısaltılması Üzerine) adlı yapıtında cebirde harflerle gösterilen katsayıları pozitif ya da negatif oluşlarına bakmaksızın işleme sokan ilk matematikçi oldu. 1657-58 yıllarında gerçekleştirdiği ve Hudde kuralları olarak bilinen iki buluş sonsuz-küçükler hesabında algoritma (bazı problem türlerinin çözümünde izlenen özel yöntem) kullanımına yöneliktir. Hudde ayrıca ln(l +x) için kuvvet serisi açılımını ortaya koydu (1656) ve uzay koordinatlarını kullandı (1657). 1672-78 Felemenk Savaşı sırasında Fransız ordusunun ilerlemesini engellemek amacıyla Holland’ın bazı bölgelerinin su altında bırakılması çalışmalarının başında bulundu (1672). Felemenkli matematikçi ve fizikçi Christiaan Huygens ile kanal bakımı, olasılık ve ortalama ömür istatistikleri gibi konularda mektuplaştı. Alman matematikçi ve filozof Gottfried Leibniz, Hudde’nin hiç yayımlanmamış olan yazmalarında birçok önemli ve parlak sonuç bulunduğunu belirtmiştir.


Leave A Reply