The Mummy (Mumya) 2017 Filmi Yorumları

0
Advertisement

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki uzun zamandır bir sinema filmi için yorum yazmıyorduk. Ancak antik Mısır kültürüne olan amansız bir ilgi ve Brendan Fraser’ın Mumya serisinin büyük bir hayranı olarak gittiğimiz Tom Cruise’lu Mumya filminden tam anlamı ile bir hayal kırıklığı ile ayrılmasak bile beklentilerimizin çok çok altın bir film ile karşılaştık.

Öncelikle ilk Mumya film serilerinden editlenerek yapılmış bir Mumya filmi izledik. Senaryo çok benzerdi ama senaryonun en iyi yerleri alınıp iğrenç bir hale getirilmiş. Kötü mumya, olmayacak günahlar işlemiş ve canlı canlı mumyalanmış olan Imhotep yerine çok benzer affedilmez günahlar işleyip yine canlı canlı mumyalanan Ahmanet vardı. Maceracı Rick O’Connell (Brendan Fraser) karakteri yerine bu filmde Nick Morton (Tom Cruise) vardı. Kadın izleyiciler Tom Cruise’un vücuduna hayran kalacaklar bunuda önceden söyleyelim. İlk Mumya serilerinin komik ve hareketli karakteri olan Jonathan Carnahan yerine burada ise Vail isimli bir karakter vardı ki Jonathan karakterinin yanından bile geçemez. İlk filmde Evelyn Carnahan karakterini muhteşem bir şekilde canlandıran Rachel Weisz’ın bu filmdeki karşılığı ise Jenny Halsey karakteri ile Annabelle Wallis oldu. Haa olmuş mu cevabımız kesinlikle HAYIR olmamış olurdu. 1999 yapımı bir filmden aldığınız lezzeti maalesef ki 2017 yapımı bir filmden alamadık.

Öncelikle bir Mısır filmi bir mumya filmi izlemek isteyenler için şunu söyleyebilirim ki film Mısır’da falan geçmiyor. Mısır’a gitmeden Mısır film çekilmiş. Karanlık İngiliz dehlizlerinde çok fazla sahne var ve İngiltere’nin o soğuk havası filme fazlası ile yansımış durumda. Bazı sahneler var ki tartışmaya açık : bir koşu sahnesi var ki nefes dayanmaz; bir su altında sahne var ki normal bir insanın nefesi dayanmaz.

Film çok karanlık çekilmiş ilk Mumya film serisinde olduğu gibi renkli ve hareketli sahneler yok denecek kadar az. Neden bu kadar maliyetli bir filmi Mısır’da daha renkli sahneler ile çekmemişler anlayamadık. İlk film serisinin senarist ve yönetmeninden bambaşka işler yapacağız diye filmi biraz katletmişler.

Advertisement

Ayrıca senaryoda ki büyük bir gariplik ise Meşhur Doktor Jekyll & Mr. Hyde karakterinin Russell Crowe ile filme monte edilmiş olması. Hani Russell Crowe’a bir lafımız yok da bu adamı daha da iyi bir senaryo ile kullanabilirdiniz. Ayrıca Russell Crowe hemen hemen hiç gökyüzünü görmedi hep kapalı mekanlar hep karanlık garip yerlerde mi filmin geçmesi gerekiyordu.

Filmin devamının geleceği garanti. Çünkü filmin sonunu o şekilde bırakmışlar. Muhtemelen 2 yıl sonra Tom Cruise’lu yeni bir devam filmi gelecektir ama bu ilk filmdeki dehşet hatalar (tabii ki bunlar bizlere göre) 2. filmde de tekrarlanacak mı?

Sonuç olarak 1999 yapımı Mumya filminin yanından bile geçemeyecek ama sinemada bir şekilde sıkılmadan izlenecek bir film ortaya çıkmış. Ancak şimdiki aklın olsaydı bu filme para verip bir sinemada izler miydin diye soracak olanlara cevabımız BELKi olurdu.


Leave A Reply