Büyük Çekiç Başlı Köpek Balığı Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Çekiç başlı köpek balığı nedir? Çekiç başlı köpekbalığının özellikleri nelerdir? Çekiç başlı köpek balığı nasıl görünür, nerede yaşar, hakkında bilgi.

çekiç başlı köpek balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Büyük Çekiç Başlı Köpek Balığı

Çekiç Köpek Balığı; Köpekbalıklarının çok tehlikeli bir çeşididir. Tropik denizlerden ılık denizlere kadar olan bölgelerde yaşar. Bunların bir çeşidinin başı çekice benzediği için bu adla anılırlar. Bununla beraber, başları normal biçimde olanları da vardır.

Çekiç başlı köpek balığının birçok çeşidi vardır. Başı iki taraflı bir çekiç biçiminde, olanlarına «çekiç balığı» denir. Harharyas denen çeşidi ise bildiğimiz köpekbalığına benzer, bunun da küçük farklarla ayrılan iki çeşit vardır. Boyları 3-5 metre arasında olan çekiç balıkları bizim sularımızda da yaşar. Daha çok, sürüler halinde gezerler. İnsanlar için çok tehlikelidirler. Sırtlarının rengi esmer, boz veya mavimtırak olabilir. Karınları genel olarak beyazdır, bazen de mavimsi olur.

Çekiç başlı köpek balıkları kendilerinden küçük balıkları yiyerek beslenirler. Yakalanan 4 m. uzunluğundaki bir harharyasın karnından sekiz tane torik çıktığı görülmüştür. Açık denizdekiler, atılan şeyleri yemek için gemilerin ardı sıra giderler. Çekiç başlı köpek balıkları döllenmeden ancak 15 ay kadar sonra doğar. Bir defada 25 kadar yavru dünyaya gelir. Doğurma mevsimi ilkbahar ve yazdır.

Çekiçbalığıgiller, (Lat. Shpyrnidae)

Köpekbalıklarının Yıldız omurgalılar alttakımına giren bir familyadır. Tüm sıcak denizlerde yaşarlar. Başlarının yanlarında bulunan çekiş biçiminde iki büyük çıkıntı en belirgin özellikleridir. Başlarının yapısına göre 3 alt cins, 9 türe ayrılırlar. Çekiç balığı ve kürek kafalı çekiç balığı iyi bilinen türüdür.

çekiç başlı köpek balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Çekiç Kafalı Köpek Balığı ile İlgili İlginç Gerçekler:

  • Çekiç başlı köpekbalığının boyutu türe bağlıdır. 3 ila 20 fit uzunluğa ve 1000 pound ağırlığa ulaşabilirler.
  • Çekiç başlı köpekbalıklarının beyaz karınları ve zeytin yeşili veya gri-kahverengi sırtları vardır.
  • Çekiç başlı köpekbalıklarının ağzı, başın alt tarafında bulunur. Keskin, üçgen ve tırtıklı dişlerle donatılmıştır.
  • Çekiç başlı köpekbalığının en belirgin özelliği kafasıdır. Çekiç kafalı köpekbalıkları, adlarını yassı bir çekiç gibi görünen belirli bir kafa şeklinden alır.
  • Kafanın şekli avı aramayı kolaylaştırır. Kafaları, denizin dibine yakın bir yerde gezinen ve kumda gizlenmiş vatozları tespit eden bir metal dedektörü gibi davranır.
  • Vatozların yanı sıra çekiç kafalı köpekbalıkları farklı türlerde balık, yengeç, ıstakoz ve mürekkep balığı yerler.
  • Çekiç kafalı köpekbalıklarının gözleri geniş kafanın uç kısımlarında yer aldığı için görüş alanı 360 derecedir.
  • Vücutlarının altını ve üstünü görebilirler, ancak burunlarının önünde neredeyse kördürler.
  • Diğer köpekbalıkları gibi çekiç kafalı köpekbalıklarının da suda yaşayan canlıların yaydığı elektrik sinyallerini algılayan özel bir organı vardır. Bu şekilde, çekiç kafalı, bulanık suda bile bir av bulabilir.
  • Çekiç başlı köpekbalıkları, sığ sularda çok zaman geçirdikten sonra bronzlaşabilen nadir deniz canlılarıdır.
  • Çekiç başlı köpekbalıkları saatte 25 mil hızla yüzebilir. Vücutlarını hızla döndürüp bükebilen çok çevik yaratıklar olarak bilinirler.
  • Çekiç başlı köpekbalıkları, okul adı verilen gruplarda yaşar. Genellikle 10 ila 20 hayvandan oluşurlar.
  • Dokuz çekiç başlı köpek balığı türünden sadece üçü saldırgan olarak bilinir. Ancak, insanlara yönelik saldırılar son derece nadirdir.
  • Çekiç başlı köpekbalıkları canlı hayvanlardır. Bu, dişinin canlı köpekbalıkları doğurduğu anlamına gelir. Türlere bağlı olarak, çöp boyutu 12 ila 40 genç çekiç başlı köpekbalığı arasında değişir.
  • Genç çekiç kafalarının ebeveynlerinden daha yuvarlak kafaları vardır. Yetişkin boyutuna ulaşana kadar daha büyük köpekbalıkları ve orka türleri için kolay avdırlar.
  • Çekiç başlı köpekbalıkları vahşi doğada 20 ila 30 yıl arasında hayatta kalabilir.

Advertisement

Leave A Reply