John Kells Ingram Kimdir?

0
Advertisement

John Kells Ingram kimdir ve ne yapmıştır? John Kells Ingram hayatı, biyografisi, ekonomi alanındaki çalışmaları hakkında bilgi.

John Kells Ingram

John Kells Ingram; (d. 7 Temmuz 1823, Temple Carne, Donegal ili – ö. 1 Mayıs 1907, Dublin, irlanda), bilim adamı ve şair olarak da ünlenen İrlandalı iktisat tarihçisidir.

1843’te Dublin’deki Trinity College’dan mezun oldu. Hem matematik, hem de edebiyatta yetenekliydi ve genç yaşta şair olarak ün yaptı. 1852’de Trinity College’da hitabet profesörü oldu ve Shakespeare’in oyunları üzerine çok sayıda yazı yazdı. 1866’da Yunanca Kürsüsü kraliyet profesörlüğüne, 1879’da da üniversitenin kütüphane yöneticiliğine atandı.

Yaşamın her döneminde iktisatla yakından ilgilenen Ingram 1847’de Dublin İstatistik Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. İlk yazılarında, çoğunlukla geçim sıkıntısı çekenleri rahatlatmayı amaçlayan ama uygulamada İrlanda’daki sorunları çözemeyen Yoksullara Yardım Yasası’nı konu aldı. Dinsel inançlarını da büyük ölçüde etkileyen Fransız sosyologu Auguste Comte’u izleyerek, iktisadi olayları kendi başlarına inceleyen klasik yöntemleri reddetti ve Comte’ un yaklaşımı doğrultusunda, gelişme yasalarını ortaya çıkaracak bütünsel bir sosyal bilim oluşturmaya çalıştı. Bu konudaki görüşlerini “Present Position Prospects of Political Economy” (1878; Siyasal İktisadın Bugünkü Durumu ve Geleceği) adlı ünlü denemesinde açıkladı.

Matematik yeteneğine karşın, iktisatta tümdengelim ve matematik yöntemlerine fazla değer vermedi. Ingram iktisadi düşünce tarihi konusundaki çalışmalarıyla iktisatçı Richard T.Ely’yi etkilemiştir.

Advertisement

Leave A Reply