III. Amenemhat Hayatı

0
Advertisement

III. Amenemhat kimdir? Mısır firavunlarından 3. Amenemhat hayatı, biyografisi, dönemi ve hükümdarlığı hakkında bilgi.

III. Amenemhat

III. Amenemhat; 12. sülale döneminde İÖ 1842-1797 arasında hüküm sürmüş Mısır firavunudur. Kahire’nin güneybatısında bulunan el-Feyyum çöküntü alanındaki Moeris Gölüne su akışını düzenleyen bir sistemi tamamlayarak, 11. ve 12. sülaleleri kapsayan Orta Krallığı ekonomik refahın doruğuna çıkarmıştır. 62.200 hektarlık bir araziyi tarım yapılır hale getirmesi nedeniyle, bölgenin yakınında dev boyutlu iki heykelini diktirmiştir. Tarihçi Herodotos da bu heykellerden söz eder.

III. Amenemhet aynı zamanda, göl suyunun sulamada kullanılması için dışarı akışı sağlayacak bir kanal kazdırdı. Su düzeyinin bu büyük projeyle dengelenmesi sonucunda eski gölün çevresindeki bazı bataklıklar da kurutuldu. Herodotos’un anlattığı labirent, büyük bir olasılıkla kanal açma sırasında yakınlarda bir yere yapılmış, saray, tapınak ve yönetim merkezi olarak kullanılan çok işlevli bir yapıydı. Kalıntıları bugün Amenemhet’in el-Feyyum’daki Havara’da bulunan piramidinin güneyindedir.

III. Amenemhet, Sina’daki bakır madenlerini de işletti. Madenciler için, yakınında su kuyuları da bulunan kamplar ve Bedevi saldırılarını püskürtmek için savunma hatları kurdurdu. Bütün Mısır’da ve güneyde Nübye’ye (bugün Sudan) kadar uzanan topraklarda açılan taş ocakları, firavunun bayındırlık etkinlikleri için malzeme sağlıyordu. Cezalandırma amacıyla çevreye yapılan ufak tefek baskınlar dışında, III. Amenemhet’in saltanatı barış içinde geçti.

III. Amenemhet, Nübye’de kendinden önceki firavunların kurmuş olduğu egemenliği sürdürdü. Nil’in üçüncü çavlanının ötelerinden, Lübnan’ın önemli bir limanı olan Byblos’a kadar her yerde o dönemin sanatını simgeleyen eşyalara rastlanması, Mısır’ın bu dönemde önde gelen ticari bir güç olduğunun kanıtıdır. 12. sülale, III. Amenemhet döneminde son kez uzun ve başarılı bir saltanat yaşamıştır.

Advertisement

Leave A Reply