Kocayayla Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kocayayla Yaylası nerededir? Afyon Sandıklı Kocayayla Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

KOCAYAYLA YAYLASI

Büyük bölümü Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi sınırları içerisinde bulunan, küçük bir kısmı Hocalar ve Kızılören ilçelerine taşan Kocayayla, 2 bin 500 metre yüksekliğindeki Akdağ eteklerindedir. Tabiat parkı statüsündeki Akdağ, Afyon ile Uşak il sınırları arasında yükseliyor. İlçe merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki yayla, ortalama 1600 metre irtifaya kurulmuş.

Ankara – Antalya yolunun sağında kalan Hocalar ilçesi yoluyla Sorkun üzerinden ulaşılan yayla, meşe ormanlarıyla başlayıp yükseldikçe yerini çam ağaçlarına bırakan yemyeşil bir orman dokusu içinde yer alıyor. Kocayayla’yı özel kılan Akdağ Tabiat Parkı içerisinde yer alması ve Tokalı Kanyonu gibi doğa mucizesine yakın olmasıdır.

Çam, meşe, ardıç, orman kavağı, alıç, kızılcık, ceviz, kuşburnu ağaç türleri ile geyik, yılkı atları, yaban domuzu, kurt, tilki, sansar, porsuk, sincap, tavşan, kartal, şahin gibi yaban hayat çeşitliliğine sahip Akdağ, çevresinde bulunan bol miktardaki su kaynakları ve yemyeşil odaklarıyla göz kamaştırıcı güzellikte. 2000 yılında tabiat parkı ilan edilen alanın bir diğer özelliği ise Kocayayla’dan başlayan ve Uşak ili Çivril ilçesi Gümüşsü Köyünde sona eren Tokalı Kanyonu. İsmini Roma dönemindeki bir efsaneden alan kanyon yaklaşık 20 kilometre uzunluğa, 200 metre derinliğe ve yer yer 1,5-4 metre genişliğe sahip. Profesyonel ekiplerce geçilebilen kanyon içindeki Akçay Deresinin yolculuğu Işıklı (Çivril) Gölünde sona eriyor.

Kamp kurabileceğiniz Kocayayla çevresinde yöre sakinlerinin yaşlandığı için doğaya bıraktığı yılkı atlarına, özgürce yemyeşil çayırlarda otlayan sürülere ve şanslıysanız geyiklere rastlayabilirsiniz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yakın bir gelecekte doğal peyzajı bozmadan atlı gezi yolları, bisiklet parkurları, yaban hayatı izleme noktaları, alabalık üretilmesi için küçük barajlar, gölcükler, günübirlikçiler ve kampçılar için sosyal tesisler yapmayı planlıyor. Bölgede keşfedilmeyi bekleyen pek çok mağara bulunduğunu da hatırlatalım. Yaz aylarında sıcaktan bunalanlar hafta sonunu Kocayayla bölgesinde değerlendirebilir.

Advertisement

Leave A Reply