Kümbet Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kümbet Yaylası nerededir? Giresun, Dereli Kümbet Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

KÜMBET YAYLASI

Yaylacılık, Karadeniz Bölgesinde bir başka yaşanır. Başı her daim sisli veya bulutlarla kaplı yüksek mekânlar, bölge insanının nemli sahil şeridinden nefes almak için kaçtığı yerlerdir. Otantik yapısı bozulmuş olup turizm merkezi ilan edilen Kümbet Yaylası, Doğu Karadeniz bölgesinin en kalabalık yaylalarından biri. Bölge, Kümbet Yaylası başta olmak üzere çevredeki diğer bazı yaylalar ile Aymaç mevkiinden oluşmakta. Yaylaya Giresun – Dereli – Şebinkarahisar yolu üzerinden iki şekilde ulaşmak mümkün. Dereli ilçesinden Güdül -Yüceköy güzergâhı seçildiğinde 60, İkisu – Uzundere üzerinden gidildiğinde ise 84 kilometrelik bir yol kat etmek gerekiyor.

Kış aylarında da yaşayanların bulunduğu yaylanın yaz aylarındaki nüfusu yaklaşık 5 bin kişiyi buluyor. 1650 metre irtifadaki Kümbet yakınlarında ayrıca Güzlek, Erikdere, Göbel, Şıhobası, Çıkrıkkapı, Aymaç, Yavuzkemal gibi yayla
ve obalar bulunur. Elektrik, su ve telefon gibi altyapı imkânları bulunan yaylada bir sağlık ocağı ile 10 yataklı bir otel yer alıyor. Yaylaya iki kilometre uzaklıktaki Aymaç mesire alanı ile Orman Bölge Müdürlüğüne ait Salon Çayırı Orman Dinlenme Tesisleri piknik yapmak isteyen doğaseverlere hizmet veriyor. Salon Çayırında konaklama olanağı bulunduğunu hatırlatalım. Ayrıca alışveriş ve temel ihtiyaçlar için bakkal, manav, kasap, lokanta, fırın, kır kahvesi gibi tesislerden yararlanabilirsiniz.

Kümbet Yaylasında, el dokuması kolan ve örme sepet satılıyor. Kasaplarda sadece kuzu eti satılması, Kümbet Yaylasının bir diğer özelliği. Çevrede yayla ve obalara yürüyüşler yapılabileceği gibi Koç Kayası ve Göğ Tepeye etkinlikler planlayabilirsiniz. Her yıl temmuz ayının üçüncü haftasında Sis Dağı Otçu Şenlikleri düzenleniyor.

Advertisement

Leave A Reply