İbni Zühr Kimdir?

0
Advertisement

İbn-i Zühr kimdir ve ne yapmıştır? İbn-i Zühr hayatı, biyografisi, bilime katkıları ve eserleri hakkında bilgi.

İbn-i Zühr

İbn-i Zühr; İbn Zühr, tam adı Ebu Mervan Abdülmelik bin Ebi’l-âlâ Zühr, Batı’da avenzoar ya da abu meron olarak da bilinir (d. 1090, İşbiliye [Sevilla] – ö. 1162, İşbiliye), yeni tedavi yöntemlerinin öncüsü olmuş Endülüslü Arap hekimdir. İbraniceye, Latinceye ve Batı dillerine çevrilen yapıtlarıyla Doğu ve Batı tıbbını 18. yüzyıla değin etkilemiştir.

Ünlü hekimler ve filozoflar yetiştirmiş köklü bir aileden geliyordu. İlk tıp bilgilerini, hekim olan babası Ebu’l-Âlâ Zühr’den aldı. Ayrıca edebiyat, fıkıh ve din öğrenimi gördü. Kuzey Afrika’da dolaştığı sırada Fas valisi tarafından bilinmeyen bir nedenle tutuklandı. Murabıtların iktidardan düşmesiyle egemenliği ele geçiren Muvahhidlere bağlanan İbn Zühr, büyük bir servet kazandı ve babası gibi vezirliğe kadar yükseldi.

Uygulamaya önem vererek tıbbi varsayımlardan kaçındı ve büyük İranlı hekim İbn Sina’nın öğretilerine karşı çıktı. Daha sonra İbranice ve Latinceye de çevrilen et-Teysir-fi’l-Mudavat ve’t-Tedbir adlı yapıtında perikard iltihabı ve mediyastinde oluşan apseleri tanımladı ve trakeotomi, katarakt ve böbrek taşı ameliyatları için yöntemler belirledi. Ayrıca gözbebeğinin daralıp genişlemesini de inceledi ve uyuşturucu etkileri olan adamotunun (Mandragos) göz hastalıklarının tedavisinde kullanılmasını salık verdi. Kitabü’l-İktisad fi Islahi’l-Enfus ve’l-Ecsad öbür önemli yapıtıdır.

Ünlü İslam düşünürü ve hekim İbn Rüşd’ün öğrencisi olan İbn Zühr’ün Avrupa’da tıp uygulamaları alanındaki etkisi uzun süre devam etti.

Advertisement

Leave A Reply