Rudolph Nissen Kimdir?

0
Advertisement

Rudolph Nissen kimdir ve ne yapmıştır? Rudolph Nissen hayatı, biyografisi, çalışmaları ve bilime katkıları hakkında bilgi.

Rudolph Nissen

Rudolph Nissen; (d. 9 Eylül 1896,.Neisse, Almanya – ö. 22 Ocak 1981, Basel, İsviçre), Türkiye’de göğüs cerrahisi alanındaki çalışmaları başlatan Alman hekimdir.

Tıp öğrenimini Breslau (bugün Wroclaw) Üniversitesi’nde tamamladı. I. Dünya Savaşı (1914-18) sırasında askeri hekim olarak görev yaptı. Freiburg Üniversitesi’nde cerrahi dalında uzmanlık eğitimi gördü. Münih Üniversitesi’nde doçentliğe, Berlin Üniversitesi’nde profesörlüğe yükseldi.

1933’teki üniversite reformu sırasında Türkiye’ye çağrılan Nissen, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Cerrahpaşa Hastanesi’nde bulunan 1. Cerrahi Kliniği’nde ordinaryüs profesör ve direktör olarak görevlendirildi. Burhaneddin Toker, Fahri Arel, Nazım Bumin, Derviş Manizade ve Feyyaz Berkay gibi pek çok cerrah yetiştiren Nissen, 1939’da sağlık durumu nedeniyle izin alarak ABD’ye gitti.

Hastalığının uzun sürmesi üzerine New York’a yerleşti ve iki ayn hastanede yöneticilik yaptı. 1948-52 arasında Long Island Tıp Okulu’nda ders verdi. 1952’de aldığı bir çağrı üzerine İsviçre’ye giderek Basel Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Kliniği’nin yönetimini üstlendi.

Advertisement

Başlıca yapıtları arasında Cerrahi Endikasyonları (1938, Kemal Baran ile birlikte) ve Genel Şirürji Dersleri (1938, Fahri Arel ile birlikte) sayılabilir. Aynca kemik, eklem ve akciğer vereminin cerrahi tedavisi ile genel cerrahi üzerine çalışmaları ve Türkiye dönemini anlatan bir anı kitabı vardır.


Leave A Reply