Nekrotizan Enterokolit Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

0
Advertisement

Nekrotizan Enterokolit Nedir? Yenidoğanlarda Nekrotizan Enterokolit görülmesinin nedenleri, teşhis ve tedavisi nasıldır, hakkında bilgi.

Nekrotizan Enterokolit

Nekrotizan Enterokolit Nedir?

Nekrotizan enterokolit, ince veya kalın bağırsağın iç tabakasındaki dokunun hasar gördüğünde ve ölmeye başladığında gelişen bir hastalıktır. Bu durum, bağırsak iltihabına neden olur. Genellikle sadece bağırsağın iç tabakasını etkiler, ilerlemesiyle bağırsağın tamamı eninde sonunda etkilenebilir.

Şiddetli vakalarda, bağırsağın duvarında bir delik oluşabilir. Bu meydana gelirse, normal olarak bağırsak içinde bulunan bakteriler karına sızabilir ve yaygın enfeksiyona neden olabilir. Bu acil bir tıbbi durum olarak kabul edilir.

Nekrotizan Enterokolit doğumdan sonraki iki hafta içinde herhangi bir yeni doğanda gelişebilir. Bununla birlikte, en yaygın olarak prematüre bebeklerde, -akaların yüzde 60 ila 80’ini- oluşturmaktadır. 1,5 kilodan düşük kiloda doğan bebeklerin yaklaşık %10’undan gelişir.

Nekrotizan Enterokolit çok hızlı ilerleyebilen ciddi bir hastalıktır. Bebeğiniz Nekrotizan Enterokolit belirtileri gösteriyorsa hemen tedavi almanız önemlidir.

Advertisement

Belirtiler

Nekrotizan Enterokolit Belirtileri Nelerdir?
NEC belirtileri genellikle şunları içerir:

karın şişmesi
karın renginin değişmesi
kanlı dışkı
ishal
yetersiz beslenme
kusma
Bebeğiniz ayrıca bir enfeksiyon belirtileri de gösterebilir:

apne ya da solunum bozukluğu
ateş
letarji

NEDENLERİ

Nekrotizan Enterokolite Neden Olur?

Nekrotizan Enterokolitin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak, zor bir doğum sırasında oksijen eksikliğinin tetikleyici bir faktör olabileceğine inanılmaktadır. Bağırsakta oksijen veya kan akışı azaldığında zayıflayabilir. Zayıflatılmış bir durum, bağırsaklara giren gıdalardan bakterilerin bağırsak dokularına zarar vermesini kolaylaştırır. Bu bir enfeksiyon veya Nekrotizan Enterokolit gelişmesine yol açabilir.

Diğer risk faktörleri arasında çok fazla kırmızı kan hücresi bulunması ve başka bir gastrointestinal rahatsızlığa sahip olma yer alır. Bebeğiniz erken doğmuşsa risk artmıştır. Prematüre bebekler genellikle az gelişmiş vücut sistemlerine sahiptir. Bu onların sindirim, enfeksiyonla mücadele ve kan ve oksijen dolaşımında zorluk çekmelerine neden olabilir.

Advertisement

TEŞHİS

Nekrotizan Enterokolitis Nasıl Teşhis Edilir?
Bir doktor fiziksel muayene yaparak ve çeşitli testler yaparak Nekrotizan Enterokoliti teşhis edebilir. Muayene sırasında doktor, şişlik, ağrı ve hassasiyet kontrolü için bebeğinizin karnına hafifçe dokunacaktır. Daha sonra karın röntgeni ister. Bebeğinizin dışkısı, kan içerip içermediğinin kontrolü için test edilebilir.

Bebeğinizin doktoru, bebeğinizin trombosit düzeylerini ve beyaz kan hücresi sayımlarını ölçmek için belirli kan testlerini de isteyebilir. Trombositler kanın pıhtılaşmasını sağlar. Beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Düşük trombosit seviyeleri veya yüksek beyaz kan hücresi sayısı Nekrotizan Enterokolitinin bir göstergesi olabilir.

Bebeğinizin doktorunun, bağırsakta sıvı olup olmadığını kontrol etmek için bebeğin karın boşluğuna iğne takması gerekebilir. Bağırsak sıvısının varlığı genellikle bağırsakta bir delik olduğu anlamına gelir.

TEDAVİLER

Nekrotizan Enterokolit Nasıl Tedavi Edilir?
Nekrotizan Enterokoliti tedavi etmenin sayısız farklı yolu vardır. Çocuğunuzun özel tedavi planı aşağıdakiler gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır:

hastalığın şiddeti
Çocuğunuzun yaşı
Çocuğunuzun genel sağlığı
Ancak çoğu durumda, doktorunuz emzirmeyi durdurmanızı söyleyecektir. Bebeğiniz sıvılarını ve besin maddelerini intravenöz olarak veya bir IV yoluyla alacaktır. Bebeğinizin enfeksiyona karşı savaşmak için antibiyotiklere ihtiyacı olacaktır. Bebeğiniz şişmiş bir karın nedeniyle nefes almakta zorlanıyorsa, ekstra oksijen veya solunum yardımı alır.

Ciddi vakalarda cerrahi gerekebilir. Prosedür bağırsakların hasarlı bölümlerinin kaldırılmasını içerir.

Tedavi süresince bebeğiniz yakından izlenecektir. Bebeğinizin doktoru, hastalığın kötüleşmediğinden emin olmak için düzenli olarak röntgen ve kan testleri gerçekleştirir.


Leave A Reply