Yabani Ot Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Yabani ot nedir, özellikleri nelerdir? Yabani otların zararları, kontrolü nasıl yapılır? Yabani otlar hakkında bilgi

Yabani Ot

İstenmediği yerlerde yetişen bitkilere yabani ot denir. Bir gül çalılığı da sebze arazisinde yetişiyorsa yabani ot olarak nitelenebilir. Çoğu yabani otlar, yeni alanlara çabuk yayılabilen ve hızlı büyüyen bitkilerdir.

Yabani otlar etrafa sık ve kolayca yayılan çok sayıda tohum üretir. Örneğin, karahindibalarda her meyve hafif esintide kendini taşıyabilecek minik bir paraşüte sahiptir. Yabani bahçe otu olan kanarya otu, koparıldıktan sonra da tohum bırakmaya devam eder. Sarmaşık ve düğün çiçeği gibi bazı otlar, değdiği yerde köklenen ve bitkinin çabuk yayılmasına yardımcı olan filizler üretir.

Öncü bitkiler

Bir arazi parçası temizlendiğinde yabani otlar genellikle ilk yetişen bitkilerdir. Renkli çiçekleri, böcekleri çeker ve kuş sürüleri tohumlarıyla beslenmeye gelir. Eğer arazi uzun süre ekilmeden bırakılırsa burada başka bitkiler yetişecektir. Yol kenarları ve demir yolları gibi yerlerdeki düzenlemeler, başka bitkilerin yerleşmesine ve yabani otların araziyi ele geçirmesine engel olur.

Yabani otların kontrolü

Bahçıvanlar genellikle yabani otları kazıp çıkarır. Ancak çiftçiler genelde, yabani otları öldüren ama tarım bitkilerini öldürmeyen kimyasallar kullanırlar. Günümüzde bu kimyasalların zararlı etkileriyle ilgili kaygılar bulunmaktadır.

Advertisement

Leave A Reply